Čtyřjediná bytost: Epoque Quartet - k poslechu

5. březen 2020

Poslechněte si mírně zkrácenou webovou verzi Návštěvy u Epoque Quartetu.

Ke komu ze smyčcového kvarteta jít na návštěvu, aby k poslechu vybíral hudbu, která pro něho něco znamená? Když kvarteto funguje 20 let, stane se z něj čtyřjediná bytost. Pozvání tedy tentokrát přijímáme od čtyř hudebníků naráz.

Hudba má tu úžasnou schopnost – podobně jako vůně – přenést člověka do určitých bodů historie jeho vlastního života.“

Epoque Quartet prezentuje sám sebe jako multižánrové smyčcové kvarteto a s touto image kraluje na koncertních pódiích už přes dvě desetiletí. V roce 2018 oslavil 20 let od svého založení a sestavil k této příležitosti kompilaci ze skladeb, které rád hraje a které o něm vypovídají více než slovní komentáře: Astor Piazzolla, David Balakrishnan, romské písně, Pat Metheny, Jan Kučera, Petr Wajsar, Chick Corea…

Jan Kučera je vlastně naším pátým členem.

Koncerty Epoque Quarteta jsou vždycky zážitkem. David Pokorný (housle), Vladimír Klánský (housle), Vladimír Kroupa (viola) a Vít Petrášek (violoncello) jsou špičkoví hudebníci a program koncertů kvarteta je pokaždé sestavený tak, že chytá za srdce. Epoque hrají klasiku i modernu, víc tu modernu, rozdávají radost, podílejí se na nejrůznějších projektech napříč hudebními žánry i uměleckými obory. Tři z hudebníků kvarteta jsou členy Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Zkušenosti čtyř muzikantů s hudbou všeho druhu vydají už na docela pestrou mozaiku, takže se při našem víkendovém setkání s Epoque Quartetem můžeme těšit nejen na skladby Leoše Janáčka, Clauda Debussyho, Django Reinharda, Jana Kučery nebo Dana Bárty v podání kvarteta, ale také na hudbu J. S. Bacha, Maurice Ravela, Gustava Mahlera, Richarda Strausse, Benjamina Brittena, Dmitrije Šostakoviče, Sergeje Prokofjeva – a samozřejmě i na tu z onoho „druhého břehu“.

My takhle hudbu nedělíme, vystačíme si s líbí-nelíbí.

Epoque Quartet
autor: wd
Spustit audio