Lukáš Hurník získal ocenění nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby

16. červen 2015

Výroční ceny Ochranného svazu autorského (OSA) za rok 2014 se předávaly 11. června v Praze. Cenu pro nejúspěšnějšího skladatele vážné hudby převzal šéfredaktor Vltavy Lukáš Hurník.

V pražském divadle Hybernia bylo předáno ocenění hudebním skladatelům, textařům a nakladatelům celkem ve 13 kategoriích. „Ta cena se od jiných v hudební oblasti liší tím, že o ní subjektivně nerozhoduje nějaká komise, ale ‚tvrdá data‘ o počtu provedení skladeb, velikosti ansámblu a počtu posluchačů. Komponování vážné hudby je dosti náročný koníček. Navíc nejsem tak dobrý instrumentalista, abych si mohl své skladby sám hrát. Takže jsem vděčný interpretům, že se mých skladeb ujali,“ komentoval ocenění Lukáš Hurník.

Výroční ceny OSA jsou udělovány jako jediné v České republice na základě zasílaných statistik výrobců a prodejců hudebních nosičů, pořadatelů koncertů a hlášení rozhlasových a televizních vysílatelů i provozovatelů online služeb. Lukáš Hurník ve svém skladatelském umění pokračuje, letní víkendy na chalupě budě věnovat především novým skladbám. Červenec bude patřit také premiéře jeho klarinetového koncertu Sturm & Drang, který bude hrát Ludmila Peterková na festivalu ve Znojmě.

autoři: Český rozhlas Vltava , Oddělení komunikace
Spustit audio