Návštěva u Jana Talicha on-line

17. září 2021

Je-li vaším prastrýcem slavný Václav Talich a od malička slýcháte hrát svého otce na housle a violu, nemáte nejspíš na vybranou: hudební osud je vám předurčen. Na návštěvě u houslisty a dirigenta Jana Talicha. 

V rozhovorech pro různá média se svěřuje se svou láskou ke dřevu a také k matematice. Nic z toho se ale pro jeho profesní dráhu nestalo určující. V rodové tradici pokračuje jako primárius Talichova kvarteta (které jeho otec v roce 1964 založil), založil a dvacet let vedl Talichův komorní orchestr. Od roku 2008 ho známe jako šéfdirigenta Jihočeské filharmonie. Koncertuje jako sólista a hru na housle i vyučuje.

Těch rodových podnětů bylo ve skutečnosti víc – o tom, že houslistkou byla i jeho babička, dědeček hrál na violoncello a matka taky hraje na housle, se dozvíte na návštěvě u Jana Talicha doma, až nám bude vybírat k poslechu hudbu, kterou má rád.

Jan Talich s pracovními nástroji

Poslechneme si především plejádu vynikajících houslistů. Náš hostitel si dal převelice záležet na tom, abychom vybrané skladby slyšeli v konkrétní interpretaci Gidona Kremera, Itzaka Perlmana, Yehudi Menuhina, Petera Zazofského, Jaschi Heifetze, Josefa Suka, Shmuela Ashkenasiho. I kvartetní skladby Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmse nebo Leoše Janáčka zazní v jedinečném ztvárnění Vlachova kvarteta, Tokyo Quartetu nebo Talichova kvarteta (v sestavě s otcem našeho hostitele u pultu violy), Schubertův Kvintet C dur pak ve hvězdném obsazení s Isaacem Sternem u prvních houslí a Pablem Casalsem a Paulem Tortelierem u violoncell. Zálibě v umění cikánských muzikantů dává Jan Talich průchod jednou skladbou v podání Sándora Lakatose, o vztahu mezi hrou na klasický a barokní nástroj medituje nad Chaconne z Bachovy Partity d moll v interpretaci Rachel Podgerové.

A jaký má instrumentalista a dirigent vztah k vokální hudbě? „Táta mi vždycky říkal: poslechni si zpěváky – jak frázují, jak dělají glissanda, protože to je člověku nejpřirozenější.“

Znalec vína

Ke každé z vybraných skladeb se našemu hostiteli pojí vzpomínky nebo silné hudební zážitky a neváhá se o ně s posluchači naší stanice podělit. Fallova Čarodějná láska byla jedna z prvních skladeb, které dirigoval po svém nástupu do Českých Budějovic, Beethovenovu Osudovou v nastudování Teodora Currentzise nám nabízí k poslechu jako výzvu.

Na návštěvu k Janu Talichovi posluchejte on-line zde:

Spustit audio

Více z pořadu