Pěvecké hvězdy zítřka soutěžily v Karlových Varech

14. červen 2018

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka láká každoročně do Karlových Varů desítky mladých pěvců z celého světa, aby poměřili své umění a ucházeli se o některou z mnoha atraktivních cen, které jsou spojeny s angažováním do budoucích inscenací českých i slovenských operních divadel.

V současnosti ve svém oboru jedna z prestižních evropských soutěží vznikla s původně skromnějšími ambicemi - vytvořit novou možnost pro konfrontaci pěveckých výkonů studentů tuzemských konzervatoří a hudebních akademií. Díky entusiasmu a mimořádné obětavosti miniaturního pořadatelského týmu se podařilo soutěž poměrně rychle profilovat až do dnešní reprezentativní podoby a mezinárodního rozměru. Její význam posiluje skutečnost, že byla startem pro následné úspěšné kariery mnoha později významných sólistů – z nám blízkých jmen to byli například  Gabriela Beňačková, Edita Gruberová, Magdaléna Hajóssyová, Eva Urbanová, Roman Janál, Pavol Bršlík, Adam Plachetka,  z nejmladších pak Petr Nekoranec nebo  Boris Prýgl. Loňský už 52. ročník soutěže potvrdil její vysokou uměleckou úroveň i značný zájem o účast. O ceny se ve čtyřech základních  kategoriích  ucházelo celkem 92 soutěžících ze 16 zemí.

Lee Woongyi

Nejpočetnější bylo zastoupení českých účastníků, jako každoročně přijela řada  pěvců ze Slovenska, Ruska, Polska ale také z asijských zemí a Spojených států. Pořadatelům samozřejmě dělá radost, když se objeví někdo z destinace pro operu exotické – v minulém roce se tak poprvé přihlásili soutěžící z Filipín a Indonésie. Členové mezinárodní poroty, v jejímž čele stojí  už několik let významný slovenský tenorista Peter Dvorský, byli i v loňském roce nadmíru spokojeni. Podle jejich názoru se na soutěži objevila řada prokazatelných talentů, výrazných osobností a krásných hlasů, v řadě  případů obdařených zajímavou barvou. Český rozhlas věnuje nastupující umělecké generaci všech oborů systematickou pozornost a proto je i stálým partnerem karlovarské pěvecké soutěže. Každoročně zaznamenává její vrcholnou část  – finálové kolo kategorií Junior a Opera a samozřejmě i závěrečný galakoncert, který se koná v půvabném Karlovarském městském divadle. V programu věnovaném soutěži zazní árie vrcholného světového i českého operního repertoáru v provedení laureátů loňského ročníku soutěže. Slovo bude mít v krátkých vstupech také dirigent František Drs, který stojí každoročně v čele Karlovarského symfonického orchestru doprovázejícího soutěžící.

Videozáznam finálového kola

Vysíláme na D-dur ve středu 20.6. ve 20:00

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio