Tříkrálový koncert stanice D-dur: Mozart z Pardubic

30. prosinec 2023

30.12. ve 12:00  vysíláme koncert, který Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Štilcem a sólisty loni natočila speciálně pro posluchače D-dur.

Dirigent Marek Štilec nám k programu koncertu napsal: 

"Miluji, miluji Mozarta! Tak se vyznal ze svého obdivu k rodákovi ze Salcburku slavný básník Jaroslav Seifert a já nemohu než souhlasit. Také miluji Mozarta. Každé setkání s jeho tvorbou je pro mne mimořádným svátkem. O to větším, když při interpretaci jeho děl mohu spolupracovat s tak skvělými sólisty, kterými jsou sopranistka Michaela Šrůmová, tenorista Petr Nekoranec či barytonista Jiří Rajniš. Nemenší radostí pak pro mne je i spolupráce s Komorní filharmonií Pardubice a cembalistou Filipem Dvořákem. 

Pokud jsem své vyznání začal citátem z pera Jaroslava Seiferta, uzavřu ho výrokem Gioacchina Rossiniho. Ten řekl o Mozartovi, že byl nadějí jeho mládí, zoufalstvím jeho středního věku a útěchou jeho stáří. Bez ohledu na věk je myslím Mozartova hudba útěchou pro nás všechny. Jako zářivá kometa svítí jeho génius desítky ba dokonce stovky let. Pošetilost mocných, nemoci, války, vše pomine, ale Mozartova hudba zde bude stále. V časech dobrých i v časech zlých. A to není málo. Přeji vám všem krásný, ničím nerušený poslech."

Během koncertu zazní celkem osmnáct hudebních čísel vybraných z Mozartových oper: předehry, árie, duetta. Giovanni požádá o sklenku šampaňského, bude svádět Zerlinu, Papageno vyzná lásku Papageně a Figaro bude strašit Cherubína, co ho čeká na vojně.

Vysílá exkluzivně stanice D-dur 30.12.2023 ve 12:00

autor: Marek Štilec
Spustit audio