17. listopad 1989. Vltava si připomíná revoluční dny speciálním celodenním vysíláním

16. listopad 2017

Podíváme se na události roku 89 očima umělců, převážně divadelníků. Zhodnotíme roky polistopadové například v literatuře. Čím znějí vzpomínky na sametovou revoluci, se dozvíme ve Vizitce s Jiřím Černým. Den uzavřeme s etnologickým pohledem i nadhledem na listopad 89 očima Vyvážené revue Ondřeje Cihláře v Rádiu Dada.

V roce 1996 jsme v premiéře vysílali „Listopad v literatuře“, pásmo ukázek z literárních prací inspirovaných studentským listopadem 1989, které na toto téma vznikly do poloviny roku 1996. V pátek 17. listopadu v 7:00 hodin zařazujeme první část tohoto pořadu. Připravil ji a uvádí Pavel Janáček, ukázky čtou Michal Pavlata, Jaroslav Someš a Rudolf Kvíz.  

03325564.jpeg

Dodejme: o sedm let později, v roce 2003, připravil Pavel Janáček pokračování pořadu a nedávno jsme ho požádali, aby se literárnímu obrazu studentského listopadu 1989 věnoval i nadále a vzal v úvahu díla vydaná na toto téma do roku 2018. Kompletní „Listopad v literatuře“ pak odvysíláme v listopadu příštího roku.

V dopoledním „listopadovém“ bloku si můžete ještě poslechnout jeden díl z cyklu „Viděno odjinud“. Začali jsme ho vysílat v roce 1994, hned v prvním vydání Víkendové přílohy stanice Vltava. Autor cyklu, Aleš Knapp, v něm uváděl a komentoval prózy zahraničních spisovatelů, kteří se inspirovali v Čechách, na Moravě a zejména v Praze událostmi roku 1989, ale také v letech předešlých i pozdějších. V roce 1996 Knapp představil román „Pražský samet“ spisovatelky Pascale Tisonové. Ukázky z románu sám přeložil.

Cyklus „Viděno odjinud“ byl v českém literárním kontextu jedinečnou událostí: některé jeho díly inspirovaly české nakladatele k vydání zahraničních titulů, které jsme ve vltavském vysílání představili.  

Dopolední literární triptych završí literární reflexe listopadových událostí roku 1989 a také jeho tematický záběr rozšíří v 8:30 repríza Kritického klubu z roku 2009.

Pavel Janáček v něm debatoval se svými hosty, literárními kritiky Josefem Chuchmou, Vladimírem Karfíkem a Martou Ljubkovou, o nálezech a ztrátách, vítězstvích a prohrách české literatury v dvacetiletí od listopadu 1989. Myslíme, že bude pro posluchače zajímavé poslechnout si bezmála po deseti letech tehdejší názory literárních kritiků na vývoj české literatury. 

03477192.jpeg

Ve Vizitce v 11:00 bude vltavský šéfredaktor Petr Fischer diskutovat s hudebním publicistou Jiřím Černým. Povídku v povídce, autentický samizdatový fejeton Ondřeje Vaculíka „Revolucionářovy brýle“ z Palachova týdne 1989, autorsky komentovaný po 10 letech optikou splněných i nesplněných očekávání, uvedeme v 16:00. V režii Miroslava Buriánka čte Pavel Kikinčuk.

Jedním z vrcholů vltavského vysílání 17. listopadu bude dokumentární pásmo Vlasty Gallerové a Karla Kříže o počátku sametové revoluce v Realistickém divadle bezprostředně po zásahu proti studentům. Začalo to v Realistickém uvádíme v 16:40.

Ve Vyvážené revui Ondřeje Cihláře se podíváme na průběh studentského průvodu, který se z Albertova a Vyšehradského hřbitova neplánovaně vydal po nábřeží k centru, aby byl násilně zastaven jednotkami Lidových milicí, které se účastníky průvodu pokusily brutálně rozehnat. Plamínek Sametové revoluce tak byl v roce 1989 definitivně zažehnut. Hostem ve studiu bude etnolog PhDr. Petr Janeček a nebudou chybět ani pravidelné rubriky.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.