50 let nové budovy Metropolitní opery. Speciální vysílání k výročí otevření newyorského divadla

7. září 2016

Rovných padesát let, která nás dělí od otevření nové budovy newyorské Metropolitní opery, připomněla Vltava v září 2016 několika pořady.

Vedle dvou sobotních Operních večerů s nahrávkami Pucciniho a Verdiho děl pořízenými právě tam, v patrně nejznámějším operním divadle světa, to bude zejména pětidílná série publicistických desetiminutovek v rámci celoročního cyklu Americký rok, pořad Hudební galerie - a pak i středeční Akademie.

Pořad Akademie s názvem Půlstoletí nové Metropolitní opery, tentokrát více reportážní, dá nahlédnout s mikrofonem do zákulisí instituce, přinese některá historická fakta a dá rovněž zaznít ukázkám ze vzpomínek Rudolfa Binga, někdejšího dlouholetého ředitele této scény – manažera, který byl i u otevření nové budovy v areálu Lincolnova centra 16. září 1966.

03679712.jpeg

Met s téměř čtyřmi tisíci místy v hledišti patří mezi největší operní divadla na světě. Pro svou proslulost, pro koncentraci vynikajících umělců, dosud vesměs konzervativní inscenace a v neposlední řadě i pro svou akustiku je skutečnou mekkou milovníků opery. Met má prestiž nejdůležitější světové operní scény i mezi pěvci a dirigenty.

Byla založena v roce 1880 a je provozována prostřednictvím neziskové organizace Metropolitan Opera Association, kterou podporují četné významné osobnosti. Původní divadlo na Broadwayi mezi 39. a 40. ulicí bylo strženo v roce 1967. Nové - stojící severněji, tam, kde se Broadway kříží se 64. ulicí - navrhl architekt Wallace K. Harrison. Dodnes působí velmi moderně. Proskleným průčelím je zvenčí vidět na dvě mimořádně rozměrné, hudbou inspirované malby Marca Chagalla.

V Metropolitní opeře pohostinsky zpívalo během let několik českých pěvců, případně v Čechách působících pěvců slovenských. Ema Destinnová, Karel Burian, Ludmila Dvořáková, Gabriela Beňačková, v naší současnosti nejen Magdalena Kožená, ale například rovněž Sergej Kopčák, Štefan Margita a opakovaně už Adam Plachetka. Ale Jarmila Novotná tam v letech 1939 až 1956 patřila jako kmenová sólistka.

03679711.jpeg

Vůbec první radiofonní vysílání se uskutečnilo v roce 1910 právě z newyorské Metropolitní opery. Jeden den část Pucciniho Tosky, druhý den část Leoncavallových Komediantů s Enricem Carusem. To bylo ještě v době newyorského dirigentského působení Gustava Mahlera. Technologie pak ovšem šly dál.

Od roku 1931 se pravidelně konají sobotní rozhlasové přenosy z Met. První takto vysílanou operou byla 25. prosince 1931 Humperdinckova Perníková chaloupka. Na krátkých vlnách se brzy přidala Kanada a Latinská Amerika. Od roku 1973 šly přenosy ve stereu na velmi krátkých vlnách. Dnes se zapojují už tři stovky stanic v Severní Americe a čtyři desítky veřejnoprávních stanic dalších kontinentů, včetně Českého rozhlasu. Vedle evropských jsou to dnes rozhlasy v Kanadě, Mexiku, v Austrálii, na Novém Zélandu, v Argentině, Brazílii, Ekvádoru, v Peru, Uruguayi a také v Číně a v Japonsku. Eurorádio se poprvé připojilo 8. prosince 1990 přenosem newyorského odpoledního představení Verdiho Traviaty. Československo bylo tehdy jednou ze šesti zemí na našem kontinentu, kam americký signál přes satelit a přes Frankfurt nad Mohanem směřoval.

Do televize přímými přenosy vstoupila v roce 1977. A novou tradicí, chápanou téměř jako nový umělecký žánr, jsou už deset let, od roku 2006, satelitní přenosy operních představení do stovek kin po celém světě: projekt MET - Live in HD. Zejména díky nim se toto divadlo definitivně dostalo do centra globální pozornosti.

autor: Petr Veber
Spustit audio