Adam Plachetka živě: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert a Richard Strauss

8. leden 2015

Přímý přenos koncertu sezóny Českého spolku pro komorní hudbu z Dvořákovy síně Rudolfina.

Vysíláme 13. ledna v 19:30.

PROGRAM:
Výběr z písní W. A. Mozarta, Franze Schuberta a Richarda Strausse.
Zpívá Adam Plachetka (basbaryton), hraje Gary Matthewman (klavír).
Uvádí Daniela Čermáková.

Ve vysílání Vltavy se na začátku roku opakovaně setkáváme s barytonistou Adamem Plachetkou, jehož úspěšnou mezinárodní kariéru průběžně sledujeme. A 13. ledna vysíláme v přímém přenosu písňový recitál tohoto pěvce z Dvořákovy síně Rudolfina. Na programu má rozsáhlý výběr německých písní - od Wolfganga Amadea Mozarta, Richarda Strausse a Franze Schuberta. Pro každého pěvce je tento repertoár vzácnou příležitostí, jak objevit nové a jemnější hlasové polohy a výrazově rejstříky.

Mozartovy písně jsou vedle koncertních árií a oper zajímavým salónním doplňkem jeho vokální tvorby. Jsou to drobné hudební miniatury, ve kterých teprve hledá výrazové možnosti pro zhudebnění básní. Naopak Franz Schubert je asi největší osobností písňového oboru - jak pokud jde o melodickou invenci, tak o schopnost vyjádřit obsah zpívaného textu. A Adam Plachetka svůj recitál uzavře sérií těch nejslavnějších Schubertových písní. Kromě těchto dvou vídeňských klasiků dojde i na výběr písní Richarda Strausse, tvorby, která je rovněž neobyčejně pestrá a rozsáhlá - a pro každého pěvce velmi atraktivní.

Adama Plachetku jsme mohli letos slyšet jako sólistu novoročního koncertu České filharmonie, jehož generální zkoušku jsme vysílali rovněž v přímém přenosu. V únoru ho čeká debut v Metropolitní opeře v úloze Masetta v Mozartově opeře Don Giovanni; jedno z těchto představení rovněž v přímém přenosu nabídneme. A ještě předtím vysíláme záznam Mozartovy opery Cosi fan tutte z milánské Scaly, kde Plachetka pod taktovkou Daniela Barenboima zpíval v minulé sezóně úlohu Guglielma.

Spustit audio