Adam Suchý: Nechci být lhostejný k sobě ani ke druhým

27. říjen 2017

Hostem dnešní Vizitky byl básník a psycholog Adam Suchý.

Básník a psycholog Adam Suchý (*1974) své dětství prožil v Šumperku, obklopen krajinou moravských Sudet. Sám se v dospívání cítil jako zasněný romantik, tapavec na pustém ouskalí. "Ve městě nás bylo takových víc, měli jsme přirozenou potřebu se sdružovat, nebýt osamělí," vypráví Adam Suchý. "Z obdobného popudu taky Kančí les (fotograficko-básnická sbírka) roku 1997 vznikl. Řekl jsem si, že chci svým kamarádům ukázat a dokázat, že i já umím a dovedu."

Pavel Novotný: Literaturu se snažím vnímat akusticky

Pavel Novotný

Pavel Novotný je básník, germanista a radiofonický tvůrce. Vydal básnické knihy Sběr, Mraky, Havarijní řád a Tramvestie – a většina jeho textů existuje i ve zvukové podobě.

Adam Suchý vystudoval FF UP a v současné době je privátním psychologem v Prostějově. "V průběhu studia jsem i já musel projít psychoterapií, ocitnout se v podobné roli jako mí klienti. Prožíval jsem to coby nevšední dobrodružství sebepoznávání. Vyhrabal jsem z toho batohu, co vláčím na zádech, všechno možné a náležitě to pojmenoval a snad i roztřídil. Dál s hlavou vztyčenou a patřičným sebevědomím a láskou k sobě samému může jít jen ten, kdo si podobným stádiem prošel. Je to v mnoha směrech očistné. A platí to i pro národ."

V současné době se Adam Suchý věnuje psaní prózy, snad románu, který, věřme, zdárně dopíše.

autor: Michal Bureš
Spustit audio