Airlines

1. prosinec 2020

Nová deska s tvorbou úspěšného, původem francouzského skladatele filmové hudby, Alexandra Desplata. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Skladatel Alexandre Desplat je doma především ve filmové hudbě a čekat od něj avantgardní výboje nelze a netřeba. CD ze své hudby natočil s Orchestre National de France a flétnistou Emmanuelem Pahudem. Jak symfonie Pelléas a Mélisanda, nepodléhající tlaku filmové stopáže a režie, ale přesto ne plně osvobozená od „filmového“ či trochu „teatrálního“ uvažování, tak Airlines… jsou natočeny poprvé. Jedinečné jsou i zaznamenané úpravy filmové hudby pro flétnu a orchestr. Disk zní velmi „francouzsky“. Alexandre Desplat je Francouz a v Hollywoodu od něj zcela určitě očekávají a využívají trochu jinou hudbu než od amerických skladatelů. Skladatel a schopný flétnista a trumpetista, v roce 2021 šedesátiletý, má na svém kontě partitury ke stovce filmů. Je například autorem hudby k filmu Králova řeč a k závěrečnému dílu celosvětově úspěšné čarodějnické série o Harry Potterovi, stejně tak ale třeba k filmu Godzilla. A také k televizním seriálům. Jeho filmová hudba je rozšafná, charakteristická, trefná i líbivá. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Warner Classic.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.