AUDIO A VIDEO: Mladí houslisté soutěžili na Pražském jaru. Zvítězila česká houslistka

18. květen 2017

Letos po 69. se sjelo do Prahy změřit síly ve třech kolech celkem 46 mladých houslistů. Do 2. kola už postoupilo jen dvanáct nejlepších.

Nápad uspořádat mezinárodní soutěž při Pražském jaru pochází od Rafaela Kubelíka. Poprvé se soutěž konala v roce 1947, čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí. Porota byla tehdy velice přísná a hlavní cenu, vystoupení na závěrečném koncertě festivalu s Českou filharmonií a možnost hrát na Stradivariho houslích Emperor z pozůstalosti Jana Kubelíka, neudělila. 

 

Známe vítěze ročníku 2017

Ve finále oboru housle, ve kterém hráče doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Leoše Svárovského, byly ceny uděleny takto:

1. cena Olga Šroubková (Česká republika)

2. cena Yurina Arai (Japonsko)

3. cena a zvláštní ocenění poroty Hana Chang (USA)

Všechna vystoupení houslitů, kteří postoupili do 2. kola si můžete poslechnout ze záznamu:

Soutěže se zúčastnili: Al-Ashhab Milan (Česká republika), Pěruška Matouš (Česká republika), Kim YoungJi (Jižní Korea), Kishimoto Honoka (Japonsko), Yoshie Mio (Japonsko), Song Hani (Švýcarsko), Petrlik David (Francie), Kang Yookyung (Jižní Korea), Zatsikha Vasyl (Ukrajina), Chang Hana (Spojené státy), Šroubková Olga (Česká republika), Arai Yurina (Japonsko).

Soutěžní repertoár II. kola:
1. Skladba napsaná pro MHS Pražské jaro 2017 (autor David Lukáš)
2.Wolfgang Amadeus Mozart: 1. věta s kadencí z jednoho z těchto houslových koncertů:
a) Koncert G dur KV 216
b) Koncert D dur KV 218
c) Koncert A dur KV 219
3. Skladba dle výběru kandidáta:
a) Bohuslav Martinů: Česká rapsodie
b) Leoš Janáček: Sonáta pro housle a klavír
c) Maurice Ravel: Sonáta č. 2 pro housle a klavír
d) Claude Debussy: Sonáta pro housle a klavír
e) Ernest Bloch: Baal Shem
f) Francis Poulenc: Sonáta pro housle a klavír op. 119
4. Virtuózní skladba dle volby kandidáta

Dnes se soutěží v šestnácti oborech, které se střídají podle určení stálé soutěžní komise. Od roku 1994 objednává Pražské jaro povinné skladby od významných českých autorů (letos od Davida Lukáše pro houslový obor a od Petra Wajsara pro hráče na cembalo). Tato tradice zároveň podporuje propagaci české soudobé hudby.

Mezi laureáty uplynulých ročníků nalezneme řadu umělců světové úrovně. Stali se jimi například James Galway (flétna), Natalia Gutman (viloncello), Michel Becquet (trombon), Jean-Louis Capezzali (hoboj) nebo mezzosopranistka Dagmar Pecková.
V letošním ročníku soutěže Pražského jara se mezi mezinárodní konkurencí uchází o přízeň poroty sedm českých kandidátů v cembalovém oboru.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.