AUDIO: Poslední natočený koncert Jiřího Bělohlávka. V podání Magdaleny Kožené zazněly Biblické písně Antonína Dvořáka

4. srpen 2017

Podle pěvkyně Magdaleny Kožené šlo o její největší koncertní zážitek. Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu dirigoval Jiří Bělohlávek 28. dubna 2017, tedy měsíc před svou smrtí.

Život významného českého dirigenta se uzavřel v jedenasedmdesáti letech na samém konci května. O měsíc dříve předtím dirigoval v Mnichově Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu. Za účasti Magdaleny Kožené tehdy zazněla hudba Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, Bělohlávkova patrně nejoblíbenějšího autora.

02516355.jpeg

PROGRAM: Bohuslav Martinů: Serenáda č. 2 (8 min) Leoš Janáček: Suita z opery Výlety pana Broučka. Aranžmá Jaroslav Smolka (26 min) Antonín Dvořák: Biblické písně op. 99 (30 min) Leoš Janáček: Taras Bulba (25 min). Zpívá Magdalena Kožená. Hraje Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, řídí Jiří Bělohlávek. Připravil a uvádí Petr Veber

V roce 2012 se Jiří Bělohlávek mohl po dvou desetiletích vrátit na post šéfdirigenta České filharmonie, který mu na počátku 90. let nebylo dopřáno zastávat dostatečně dlouho. Dokázal nyní přinést orchestru novou motivaci a prestiž, pomohl mu stabilizovat se. Na konci páté sezony, se smlouvou na několik dalších, podlehl však předčasně těžké nemoci.

Čtěte takéPoslechněte si jeden z posledních rozhovorů s Jiřím Bělohlávkem

V České filharmonii zůstane v paměti vedle Talicha, Kubelíka, Ančerla a Neumanna a spolu s nimi i přes tragickou neuzavřenost svého vkladu - mezi těmi nejdůležitějšími. Česká filharmonie není však jedinou kapitolou v jeho životě. Dvanáct roků od roku 1977 vedl Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a toto období zůstane jedním z nejdůležitějších v historii tělesa, hned po zásadním vkladu Václava Smetáčka. Roku 1994 založil, zformoval a jedenáct let vedl Pražskou komorní filharmonii, hodnocenou jako mimořádnou položku v dějinách české hudební kultury. A léta, po která nejprve pohostinsky obohacoval a poté šest let jako šéf až do roku 2012 vedl Symfonický orchestr BBC, označují nyní v Londýně za zlatou éru.

Jiří Bělohlávek v pořadu Telefonotéka

V úvodu mnichovského koncertu zazněla Serenáda č. 2 od Bohuslava Martinů, skladba z Paříže ze 30. let. Následovala Suita z opery Výlety páně Broučkovy od Leoše Janáčka a v závěru pak jeho rapsodie Taras Bulba. V podání mezzosopranistky Magdaleny Kožené slyšelo ten večer mnichovské publikum Biblické písně Antonína Dvořáka, unikátní cyklus komponovaný na žalmové texty podle starobylého českého překladu - Kralické bible.

Byl pro mě nevyčerpatelnou inspirací nejen jako skvělý dirigent a zvídavý muzikant, kterého jsem dokonce velmi často zahlédla na koncertech v roli pokorného posluchače, ale také jako moudrý a vlídný člověk s osobitým smyslem pro humor.
Magdalena Kožená

Za Jiřím Bělohlávkem. Připravili jsme speciální vysílání a mimořádnou vzpomínkovou besedu s hosty

03549328.jpeg

V noci na čtvrtek 1. června zemřel po dlouhé těžké nemoci šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let. V současné době nejznámějšímu českému dirigentovi jsme věnovali vzpomínku v mimořádném živém vysílání s hosty.

K Bělohlávkovým žákům patří zejména Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Tomáš Hanus a Marko Ivanović, všichni už s viditelnými úspěchy pracující na svých vlastních velkých úkolech v tuzemsku i v zahraničí. Jeho posledním vystoupením byl koncert s hudbou Bohuslava Martinů s orchestrem PKF ve skladatelově rodné Poličce na samém začátku května. Českou filharmonii dirigoval naposledy předtím v dubnu.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka