AUDIO: Smetanova Litomyšl 2017. Cappella Mariana uvedla díla Claudia Monteverdiho

6. červenec 2017

Druhým ze tří letošních koncertů vybraných na stanici Vltava pro přímé přenosy z národního festivalu Smetanova Litomyšl byl program nazvaný Monteverdiana.

Ve čtvrtek 29. června v Jízdárně zámku vystoupil soubor Cappella Mariana a uvedl vybrané madrigaly od Claudia Monteverdiho a instrumentální skladby několika jeho krajanů. Od narození italského mistra z přelomu epoch, skladatele, který stál u zrodu opery, uplynulo letos v květnu 450 let.

Cappella Mariana je komorní vokální soubor, který se specializuje na interpretaci středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokálních děl raného baroka. Vznikl v roce 2008.

Umělecký vedoucí souboru Vojtěch Semerád je absolventem Pražské konzervatoře, Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Pařížské konzervatoře; zájem o gregoriánský chorál a vokální polyfonii si rozšiřuje v doktorandském studiu na papežském institutu Musica Sacra v Římě a pohostinským členstvím v Choeur grégorien de Paris. Soubor připravil program ze 6. a 8. knihy Monteverdiho madrigalů a z instrumentálních skladeb Tarquinia Meruly, Alessanda Piccininiho a Daria Castella.

Sopranistka Hana Blažíková

Claudio Monteverdi byl pokřtěn 15. května 1567. Svou hudební dráhu započal neúspěšnou snahou získat místo v milánském dómě. Skončil jako violista na kulturně aktivním dvoře mantovského vévody Vincenza I. Gonzagy. V tamních službách, pak už jako „maestro della musica", zůstal dvaadvacet let.

Do tohoto období patří i klíčové dílo nového dramatického žánru: hudební báje L´Orfeo z roku 1607. Snahy italských nadšenců a mnohdy i pouhých poučených amatérů, proměňujících ve Florencii od konce 16. století radikálním způsobem panující hudební sloh směrem k tomu, co dnes nazýváme operou, Monteverdi dokázal korunovat jako profesionál.

V roce 1613 zazněly v Benátkách jeho Mariánské nešpory – průkopnické dílo z doby přerodu renesančního slohu v barokní, dílo dovedně využívající staré i nové kompoziční a výrazové postupy. Monteverdi byl na základě toho zvolen o několik dní později tamním kapelníkem. Ve městě působil zbylých třicet let života. Zemřel v roce 1643 a je pohřben v bazilice Santa Maria Gloriosa dei Frari.

03409951.jpeg

Národní festival Smetanova Litomyšl se letos konal od 16. června do 6. července – a stanice Vltava zprostředkovala i závěrečný koncert se slavnými operními scénami a sbory.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.