AUDIO: Smetanova Litomyšl 2017. Ingenium Ensemble předvedli duchovní díla slovanských skladatelů

3. červenec 2017

Stanice Vltava z letošního 59. ročníku národního operního festivalu Smetanova Litomyšl vysílala v přímém přenosu celkem tři koncerty. První z nich se konal v neděli 25. června odpoledne v piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže. Patřil komornímu vokálnímu sextetu Ingenium Ensemble ze Slovinska.

Na programu koncertu byla duchovní díla slovanských skladatelů, počínaje mistry vokální polyfonie konce 16. století a baroka přes romantiky až po moderní autory. Byli mezi nimi Slovinec Jacobus Handl Gallus, který mimo jiné působil v 16. století v Olomouci a v Praze, drážďanský mistr českého původu Jan Dismas Zelenka, český klasik Antonín Dvořák, představitelé ruské pravoslavné duchovní hudby Stěpan Anikijevič Degťarev a Pavel Česnokov, Stevan Mokranjac ze Srbska, litevsko-polský autor Romuald Twardowski i slovinští skladatelé Damijan Močnik a Blaž Strmole, který je členem a uměleckým vedoucím souboru.

Smetanova Litomyšl 2017,  Ingenium Ensemble

Ingenium Ensemble tvoří mladí lidé, jejichž pozornost se soustřeďuje na dokonalou krásu vokální polyfonie a čisté linie á capellového zpěvu. Soubor působí v Ljublani od roku 2009. Roku 2014 získal ocenění na respektovaných vokálních soutěžích v Lipsku, v italském Arezzu a v Tolose ve Španělsku. V tomtéž roce také vyšlo jejich první album. Převážnou část repertoáru tvoří renesanční madrigaly a moteta, ale vedle toho také nová díla slovinských skladatelů a aranžmá slovinských národních písní.

Veronika Paroulková s dramaturgem festivalu Vojtěchem Stříteským

Z festivalu Smetanova Litomyšl, který se v rodišti Bedřicha Smetany koná od poloviny června do 6. července, vysílala stanice Vltava ještě ve čtvrtek 29. června vokální koncert tuzemského souboru staré hudby Cappella Mariana k poctě Claudia Monteverdiho a pak o týden později závěrečný operní galakoncert, na němž se podíleli vedle Symfonického orchestru Českého rozhlasu pěvecké sbory a sólisté z Brna.

 

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.