Barokní dialogy s violou da gamba

4. leden 2018

Předvánoční Akademii nazval její autor Michal Bureš Barokní dialogy. V kulisách barokní Olomouce je vedl s předním českým gambistou Petrem Wagnerem.

Zazněla díla Gottfrieda Fingera, Johanna Josepha Fuxe, Marina Maraise, Charlese Dollého, Jana Dismase Zelenky a mnohých dalších. Čím se baroko vyznačuje? Existuje jeho spojitost s dneškem? A má se interpret umět vcítit do pocitu člověka barokní doby?

Petr Wagner je přední český gambista. Na Pražské konzervatoři studoval hru na violoncello a na Univerzitě Karlově a Royal Holloway University of London. Hru na violu da gamba studoval nejprve u Richarda Boothbyho v Londýně, posléze u Jaapa ter Lindena na Akademie für Alte Musik v Drážďanech. Svá studia violy da gamba završil získáním prestižního diplomu Uitvoerend Musicus pod vedením Wielanda Kuijkena na Královské konzervatoři v Haagu. 

Viola da gamba - předchůdkyně houslí

Coby sólista, komorní a continuový hráč vystoupil na mnoha evropských a světových pódiích a festivalech a spolupracuje s vynikajícími osobnostmi. V roce 1998 založil Ensemble Tourbillon, jehož aktivity se zaměřují na komorní i orchestrální tvorbu evropského baroka a ranného klasicismu 17. a 18. století. 

autor: Michal Bureš
Spustit audio