Beethoven: Smyčcové kvartety 2/5

10. leden 2020

Komplet Beethovenových smyčcových kvartetů v interpretaci amerického souboru Miró Quartet. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Tématem recenze jsou tentokrát tzv. Razumovské kvartety, trojice děl pojmenovaných po zadavateli zakázky: princi Andreasi Razumovském, velvyslanci Ruska ve Vídni. Zatímco na první dva disky kompletu kvarteta Miró, vydaného firmou Pentatone jako příspěvek k letošnímu beethovenovskému roku, se vešlo půl tuctu kvartetů op. 18, další dva disky vyplnily pouhé tři. Už z toho je jasné, že si Beethoven nekladl limity a opustil představu kvartetu coby milé zábavy pro amatéry. (…) Kvarteto Miró, soubor sídlící v Texasu od roku 1995, pořídilo tuto nahrávku v roce 2012, a to poté, co změnilo druhého houslistu. Od roku 1997 je jeho složení stabilní: Daniel Ching, první housle, William Fedkenheuer, druhé housle, John Largess, viola a Joshua Gindele, violoncello. Výrazové bohatství nechybí ani interpretaci. Hráči kvarteta Miró mají smysl pro drobné detaily, zvládají rychlé přechody mezi náladami, umějí znít úderně, měkce, tajuplně i jako orchestr. Jejich hra neustále pulsuje vnitřním rytmem. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Pentatone.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.