Bez bílkovin nezhubnete

28. březen 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina byla hostem fitness instruktorka Pavla Křížová. A téma: hubnutí ve věku nad 40 let, kdy shodit pár kilo může být o něco složitější, než v mládí.

„Hubnout jde vždycky. Samozřejmě ve vyšším věku je to náročnější z jednoho prostého důvodu. Metabolismus žen se kolem 30. roku snižuje už sám o sobě. Pokud jste si do té čtyřicítky dali ještě nějakou dietu, která byla nízkokalorická, tak jste si metabolismus zpomalily ještě víc,“ vysvětluje Pavla Křížová.

Při nedostatku potravy tělo zpomaluje metabolismus

Pokud hubnete tak, že málo jíte, tak tělo zpomalí metabolismus, snaží se zpomalit výdej energie, začnete ztrácet vodu, tuk i svaly. V první chvíli vás může potěšit, že máte pár kilo dole, ale když se pak najíte, tak tělo začne rychle hromadit tuk a to i namísto svalové hmoty, která před tím také ubyla. Tím dochází ke známému jojo efektu.

Dieta by měla stát na větším příjmu bílkovin

Když budete jíst jen zeleninový salát, rajčata, jogurty, jablka, tak úplně odstraníte přísun bílkovin. Tělo ale bílkoviny potřebuje. Pokud je nemá, začne spalovat vlastní bílkoviny, tedy svaly. A to je velká chyba. Mnohem lepší je dieta postavená na příjmu bílkovin, tedy na kvalitním mase.

Koho nebaví sport, ať aspoň chodí

Základem každého hubnutí je pohyb. Tělo při něm spaluje energii a bez pohybu zhubnete jen těžko nebo docílíte pouze jojo efektu. Pokud vás ale sport nebaví a nic vás ke cvičení nedonutí, aspoň choďte. „Je to základní pohyb, který dokáže každý, pokud nemáte vyloženě bolavé klouby a nějakou artrózu, tak se procházka dá zvládnout,“ radí host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.