Birdman vyvolává nadšení; Kopanec v ústeckém Činoheráku; koncert a laureát Goncourtovy ceny

22. leden 2015

Noviny pokračují v recenzování filmu Birdman. Marcel Kabát připravil článek pro Lidové noviny, nadepsal ho Vítězný skřek znaveného Fénixe. Birdman je hořkou komedií o někdejším představiteli superhrdiny Birdmana, který se pokouší uspět s divadelním projektem na Broadwayi.

Kritik soudí, že snímek režiséra Alejandra Gonzáleze Iňáritu je chytrým rozvinutím jednoho nosného nápadu, barvitým rozkreslením situace muže se slavnou minulostí na poslední velké životní křižovatce. Což vlastně stačí, minimálně na devět oscarových nominací.

Věru Míškovou, která píše pro Právo, Birdman nadchnul, považuje ho za největší filmový zážitek uplynulé sezóny. Režisér nás provádí se satirickým úsměškem světem lživých médií, kluzkých vztahů, dává co proto divadelní produkci, hollywoodským trhákům i zapšklým kritikům. Věra Míšková uděluje v celkovém hodnocení Birdmanovi 100%.

Dnes zahajuje 31. ročník největšího světového festivalu nezávislých filmů. O Sundance se dočteme v Lidových novinách. Zahajovací večer patří dokumentu What Happened, Miss Simone (Co se stalo, slečno Simonová) o životě a hudbě Niny Simone. Projekce bude doplněna živým vystoupením pianisty a zpěváka Johna Legenda.

V Lidových novinách a také v Hospodářských novinách najdeme recenzi nové inscenace Činoheráku Ústí. Uvedli premiéru Kopanec, která líčí fanatismus, xenofobii, chudobu ducha a omezenost přetavující se do primitivního násilí.

Hra Andrease Veiela a Gesine Schmidtové reflektuje skutečnou událost z Německa. Tři teenageři brutálně zavraždili šestnáctiletého chlapce bez jediného důvodu. Inscenace režiséra Michala Skočovského je první částí divadelního cyklu Tři podoby svobody, který se tematicky vztahuje i k severočeskému regionu. A jak v Lidových novinách konstatuje Jana Machalická, je dobrým vykročením k další tvorbě v normálních podmínkách.

Marie Reslová v Hospodářských novinách dodává, že syrová, energická inscenace svědčí o brutálním činu se strhující věcností. Nejde ale jen o povrchní kritiku extremismu či morální rozhořčení. Díky výborným hercům jsme až zaskočeni portréty pachatelů, ubohostí jejich tužeb a nekončenou duchovní prázdnotou. Podle kritičky by inscenace mohla na severu Čech hodně rezonovat.

Další článek kulturní strany Hospodářských novin informuje o dnešním koncertu v pražské MeetFactory. Vystoupí tam Zrní a také slovenská kapela Korben Dallas.

Právo přináší na kulturní straně rozhovor s výtvarnicí Barborou Maštrlovou, která vystavuje v pražském Art Salonu S.

A v Salonu, tedy v příloze Práva, najdeme rozhovory s překladatelem Viktorem Janišem a také s laureátem Goncourtovy ceny Pierrem Lemaitrem.

autor: Martin Luhan
Spustit audio