Byla jsem šťastná. Jarmila Novotná čte vybrané pasáže svých pamětí

21. září 2017

Jedna z nejvýraznějších českých pěvkyň, velká vlastenka a do posledních let okouzlující dáma čte s charakteristickými osobními akcenty vybrané pasáže svých pamětí.

Životní osudy Jarmily Novotné (23. září 1907 – 9. února 1994) jsou dnes více v povědomí, než tomu bylo počátkem 90. let. Při jejích návštěvách Prahy byli ale někteří už tehdy v pravou chvíli na pravém místě. Životopisné písmo „Byla jsem šťastná“ vzniklo sestřihem původně tří hodinových pořadů, což pozorní posluchači jistě poznají.

První dva díly vznikly v roce 1992 a zachycují nejprve její světovou kariéru a pak její vazbu na domov, prezidenta T. G. Masaryka a jeho syna Jana, zámeček Liteň a manžela Jiřího Daubka. Třetí díl vznikl až v roce 1995 a kromě několika dalších úryvků z pamětí se do něj podařilo zachránit ještě několik záznamů z rozhovorů a besed – v nich se vracíme znovu k tématům prvních dvou částí. Autorovi a průvodci pořadem Janu Králíkovi vděčíme nejen za vznik pořadu, ale zčásti i za jeho záchranu.

Během večera zazní více jak tři desítky hudebních ukázek, z nichž mnohé patří mezi sběratelské unikáty. Novotná neměla štěstí na nahrávky a její hudební odkaz je u nás dostupný na třech kompaktních deskách – s českým repertoárem a Lidickými písněmi, s áriemi světových oper a s áriemi z operet.

Zde uslyšíme ukázku z Giuditty pod taktovkou samotného autora Franze Lehára, ale také Madama Butterfly ze San Franciska, mozartovské nahrávky z Metropolitní opery pod taktovkou Bruno Waltera i Růžového kavalíra ze Salcburku 1949, nebo česky zpívanou árii Královny noci z roku 1925.

Pěvkyni jsou jinak věnovány také nedělní Krásné hlasy a v pondělí 25. září galakoncert Pocta Jarmile Novotné, který živě přenášíme z Dvořákovy síně Rudolfina od 20:00. Zpívají Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Aleš Briscein, Adriana Kohútková a Nina Tarandek. Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje jeho šéf Ondrej Lenárd. Koncert pořádáme ve spolupráci s neziskovou organizací Zámek Liteň.

Spustit audio