Capilla Flamenca – portrét belgického vokálně-instrumentálního ansámblu

17. listopad 2017

Mezinárodně renomovaný belgický vokálně-instrumentální soubor Capilla Flamenca založil v roce 1990 významný vlámský muzikolog a pěvec Dirk Snellings. Po dvaceti třech letech v souvislosti s jeho úmrtím ukončil ansámbl svou koncertní činnost. Nedělní Musica Antiqua představí tři jejich dramaturgicky pozoruhodné nahrávky: Dulcis Melancholia – hudební biografie Markéty Habsburské; Zodiac a Canticum Canticorum.

Vysíláme 19. listopadu v 15:00.

Svůj název Capilla Flamenca odvozovala od sboru dvorské kapely císaře Karla V. Habsburského. Když v roce 1517 odjel z Flander do Španělska, vzal si s sebou skupinu svých nejlepších hudebníků, aby ho na cestě doprovázeli jako „živoucí polyfonie“.

Novodobý soubor tvořilo vokální kvarteto ve složení: Marnix De Cat – kontratenor, Tore Tom Denys – tenor (do r. 2006), Jan Caals – tenor, Lieven Termont – baryton a umělecký vedoucí a bas Dirk Snellings. Instrumentální část tělesa – tzv. bassa capella hrála nejčastěji v obsazení: loutna, violy da gamba, varhany nebo varhanní pozitiv. Alta capella – hráči na dechové nástroje ze souboru Oltremontano byli také pravidelně zváni ke spolupráci.

The Solipsist může být má poslední deska, říká Boris Carloff. Novinkou uzavírá albovou trilogii

Boris Carloff na pražské Radio Wave Live Session

Před pár týdny vydal český producent, zpěvák a skladatel Boris Carloff své třetí sólové album The Solipsist, kterým uzavírá ucelenou trojici nahrávek. Proces jejího vzniku a nový přístup k práci se svým hlasem přiblížil v ArtCafé se spoluautorem Janem Andrem.

Repertoár Capilly Flamency měl těžiště ve franko-vlámské polyfonii 15. a 16. století, a to jak v hudbě světské, tak i duchovní. Později ho rozšířili i o starší období – ars nova a ars subtilior.

Během jejich působení vyšlo na čtyřicet specializovaných nahrávek, které získaly řadu prestižních ocenění, a to jen v Belgii, ale i na mezinárodní hudební scéně. Soubor se tak zařadil ke špičkám svého oboru a několikrát vystoupil i u nás – na festivalu Concentus Moraviae a Letních slavnostech staré hudby.

Nedělní Musica Antiqua připomene tento renomovaný a oceňovaný ansámbl i osobnost Dirka Snellingse prostřednictvím dramaturgicky pozoruhodných nahrávek Dulcis Melancholia, Zodiac a Canticum Canticorum.

Spustit audio