„Češi mají zvláštní vztah k hrdinům.“ Jan Novák v Liberatuře o komiksu Zatím dobrý

5. prosinec 2018
Liberatura

Román Zatím dobrý otevřel před čtrnácti lety staré rány české historie. Jan Novák v něm psal o bratrech Mašínech, kteří se v padesátých letech prostříleli nejtužším komunismem až do Západního Berlína, odkud pak emigrovali do USA. Dnes vychází Zatím dobrý jako komiks, který ilustroval Jaromír 99. Čekají Česko nové diskuze? A byl někdy sám Jan Novák na vážkách, zda opravdu píše o hrdinech?

„Ne,“ odpovídá stručně spisovatel, scenárista a dramatik, jehož rodina v roce 1969 emigrovala do Spojených států. Nikdo nedokázal nahlodat Novákovo přesvědčení o hrdinství bratří Mašínů, které převtělil do románu a teď, ve spolupráci s ilustrátorem Jaromírem 99, i do komiksu. A proč vlastně dodnes Mašínové vzbuzují takové vášně? „Lidi mají strašně zkreslené informace o tom příběhu,“ myslí si Novák, „druhá věc je, že Češi mají trochu problematický vztah k hrdinům. A Mašínové se jako hrdinové chovali.“ Na druhou stranu, Gabčík a Kubiš také zabíjeli, ale jako hrdinové jsou ve společnosti všeobecně uznáváni. „Je pravda, že to byla jiná situace. Za Gabčíkových časů to byl boj proti jiné entitě, kdežto v padesátých letech tady byl třídní boj, to znamená vnitřní boj s vnitřním nepřítelem, ale ten komunisté vyhlásili na život a na smrt. A Mašínové to vzali doslovně.“

Masaryk jako člověk, ne pomník. Komiks TGM ukazuje prezidenta s hlavou v dlaních i u piva

TGM. Napsal Zdeněk Ležák, ilustrace Holman

Oslavy sta let od vzniku Československa neminuly ani Liberaturu. Knih, kterými si můžete listovat, když se chcete cítit „státnicky“, vychází v těchto dnech dost. Můžete sáhnout po ilustrované ústavě Česka z nakladatelství Take Take Take nebo po Kosatíkově odhalující knize Jiný TGM. Ale pokud milujete komiksy, volba je jasná: TGM. Píše Ležák, kreslí Holman. Oba se snaží ukázat Masaryka lidštěji.

Mašínové, předtím komiks o Zátopkovi, biografie Miloše Formana, aktuálně píše Novák knihu o Kunderovi. Lákají ho velké osobnosti, to je zřejmé, ale nesvazuje ho skutečnost až příliš? „Skutečnost je opravdu stranger than fiction. Často hodí věci, které by se člověk neodvážil vymyslet. Například sestra bratří Mašínů, Nenda, prožila šťastný život s komunistou, který byl instruktorem marxismu-leninismu na FAMU. Byl to židovský kluk, který se celou válku skrýval. Měl jako jediný souměřitelnou zkušenost s tou její, když se stala hromosvodem pro estébácký hněv v padesátých letech.“

Poslechněte si Liberaturu s Janem Novákem, se kterým jsme mimo jiné bilancovali další osmičkový rok a řešili, v čem je komiks lepší než tučný román.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.