Chcete-li zhubnout, udržet si štíhlou postavu a zůstat zdraví, musíte se hýbat

20. květen 2021

Pokud si chcete nastavit zdravý životní styl, zhubnout a žít zdravě, určitě nemůžete vynechat pohyb. Doktorka Kateřina Cajthamlová radí, jak se k pohybu přinutit.

Zařadit do životního stylu více pohybu může být často náročné, zvláště v případě těch, kteří nejsou zrovna sportovní typy. „Je důležité nastavit si nejprve realistický cíl, začít a postupně si zatížení navyšovat. Vím, že třeba lidé, kteří dlouho nechodili, nesportovali, si naplánují náročný výlet do hor. To je jenom týrání a to určitě nedoporučuji,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

Důležité je podle ní, aby si každý člověk vyzkoušel druh pohybu, který ho bude bavit a nemusí to být přímo sport: „Jsou lidé, kteří rádi tancují, jiné baví běhat v tělocvičně na pásu. Někteří si odpočinou při jízdě na kole, další při plavání nebo i třeba při práci na zahrádce.“

Každý začátek je ale těžký a uvádí se, že na to, aby si člověk vybudoval nový stereotyp, je nutné dělat tutéž věc každý den po dobu minimálně tří týdnů.

Pokud se rozhodneme do našeho života zařadit více pohybu, je lepší se mu věnovat ráno nebo večer? A jaké druhy pohybu doktorka Kateřina Cajthamlová doporučuje, to vše uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio