Concertino Praga 2018 vyhráli sourozenci Bubregovi z Rakouska

31. leden 2018

Mezinárodní odborná porota určila v úterý 23. ledna 2018 vítěze 52. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro malé soubory – dua, tria, kvarteta a kvinteta a do soutěže se přihlásilo 17 souborů z Bulharska, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovaly dva soubory.

Výkony mladých umělců posuzovala porota ve složení: Karel Dohnal (klarinet), Jaroslav Kubita (fagot), Kaspar Zehnder (flétna), Michal Rezek (klavír), František Souček (housle), Michal Kaňka (violoncello) a Gail Helen Henry (producentka irské národní stanice vážné hudby RTÉ lyric fm).

Absolutním vítězem a držitelem ceny Heleny Karáskové se stalo Duo Bubreg z Rakouska. Absolutnímu vítězi vydá Český rozhlas profilové CD a zároveň obdrží finanční odměnu ve výši 1 000 EUR.

„Obdivuji každého soutěžícího, protože vím, jak náročná příprava je za každým soutěžním výkonem. Absolutní vítězové mě úplně uchvátili svým suverénním výkonem. Kombinace saxofonu a klarinetu není úplně běžná, ale tito soutěžící si připravili velmi zajímavý a náročný repertoár,“ říká klarinetista Karel Dohnal, člen letošní mezinárodní poroty Concertino Praga.

„Všichni účastníci prokázali svůj hudební talent a nástrojovou zručnost, která je v jejich věku obdivuhodná. Absolutní vítěze Duo Bubreg považuji za špičkové interprety,“ dodává Jaroslav Kubita.

V kategorii DUO byly uděleny tyto ceny: 1. místo Duo Bubreg (Rakousko), 2. místo Duo Martinka – Gráf (Česká republika), čestné uznání Duo Kuznetsov – Lanin (Rusko) a Duo Dimitrov (Bulharsko).

V kategorii TRIO byly uděleny tyto ceny: 1. místo Trio Illimitato (Německo), 2. místo Bacewicz Trio (Polsko), čestné uznání Music Adrenalin (Česká republika).

V kategorii KVARTETO získal 2. místo Codam String Quartet (Bulharsko), ostatní ceny nebyly uděleny.

V kategorii KVINTETO získal 2. místo Woodwind Instruments Quintet (Rusko), ostatní ceny nebyly uděleny.

Koncert vítězů se uskuteční ve velkém sálu Slovanského domu ve čtvrtek 7. června.

Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích:
10. června – Úzkokolejkou na Concertino Praga (speciální vlak s hudebními zastávkami)
11. června – Český Krumlov
12. června – Bechyně
13. června – Třeboň
14. června – Jindřichův Hradec
15. června – Jindřichův Hradec

autor: Concertino Praga
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.