Leoš Čepický - postižen hudbou

22. červen 2020

Leoš Čepický, skvělý sólista a komorní hráč, zároveň primárius světově proslulého Wihanova kvarteta, koncertní mistr PKO. Na D-dur 27. a 28. června 8:00-12:00.

Sám Leoš Čepický má zkušenosti i z práce ve velkém symfonickém tělese – občas zasedal k pultu koncertního mistra Českého národního orchestru a v podobné pozici působil i u předních komorních orchestrů.

Sešli jsme se v jeho třídě na Akademii múzických umění v Lichtenštejnském paláci v Praze. Do budovy, která má své nezaměnitelné kouzlo, se vrací od studentských let - dnes jako vedoucí katedry strunných nástrojů a především vyhledávaný pedagog, který dál předává své zkušenosti ze sólové hry a ze své činnosti primária světově proslulého Wihanova kvarteta.  Kromě toho má na co navazovat - konzervatoř v Pardubicích absolvoval ve třídě Ivana Štrause, na Akademii múzických umění v Praze studoval housle u Jiřího Nováka a komorní hru ve třídě Antonína Kohouta – oba to byli členové legendárního Smetanova kvarteta, a byli to právě oni, kdo motivovali tehdy mladé studenty Akademie k založení kvartetního souboru. Wihanovo kvarteto existuje s různými personálními obměnami dodnes, a jeho členem je už pár let i syn Leoše Čepického, violista Jakub. Houslistkou je i dcera Alžběta, manželka – o které Leoš Čepický rád prohlašuje, že je jediná v rodině „normální, nepostižená hudbou“ zpívala dříve ve vysokoškolském sboru.

Leoš Čepický


Leoš Čepický měl hudební zázemí také už v rodině, takže se brzo a s úspěchem účastnil různých soutěží. Kromě pedagogické práce a práce s kvartetem často vystupuje jak na sólových recitálech tak i a na koncertech s orchestrem doma i v zahraničí. K 250. výročí úmrtí J.S.Bacha provedl kompletně jeho Sonáty a Partity pro sólové housle na festivalu Smetanova Litomyšl. Do tohoto města se vůbec rád vrací: nyní každoročně o prázdninách jako lektor hudebních kursů Setkání přátel komorní hudby, kam se za ním sjíždějí zájemci z celé republiky: většinou tací, kteří by se rádi dostali do jeho třídy na Akademii.
 Řada úspěchů lemuje i historii Wihanova kvarteta:  první cena na Pražském jaru 1988 a první místo spolu s cenou publika na Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Londýně v roce 1991. To byl asi zlomový bod v životě mladých muzikantů: pak už následovala četná evropská turné do klasických zemí komorní hudby, ale také do Singapuru, Jordánska, Austrálie, Nového Zélandu, Japonska a USA.

Leoš Čepický


Pro mnohé české nahrávací společnosti natočilo Wihanovo kvarteto více než 40 CD. Je mezi nimi i studiová nahrávka kompletního kvartetního díla Ludwiga van Beethovena; Výběr Beethovenových kvartetů pak ze záznamu živého provedení vydala na CD a DVD anglická společnost Nimbus Alliance. Tam také vyšla zcela unikátní nahrávka 24 Capriccií pro sólové housle v úpravě pro smyčcové kvarteto od Williama Zinna, a nebo zpracování hitů skupiny Beatles od Luboše Krtičky. Ty si Leoš Čepický vybral pro posluchače stanice Český rozhlas D dur. A k nim např. Mozartovu symfonii s orchestrem PKO a Charlesem Mackerrasem, Vivaldiho Concerta s ansámblem Barocco sempre giovanne, Janáčkův a  Smetanův smyčcový kvartet, houslový koncert Benjamina Brittena se sólistkou Janine Jansen, nebo Čajkovského s Anne Sophie Mutter. Při výběru skladeb pro posluchače stanice Český rozhlas D dur Leoš Čepický vzpomínal na své učitele a hlavně na spolupráci s Josefem Sukem coby violistou ve Dvořákově Kvintetu  Es dur op.97.

Ve výběru Leoše Čepického zazní i Messiaenův Kvartet na konci času, nebo Brahmsova houslová sonáta, kde hraje sám Leoš Čepický a u klavíru je Ivan Klánský. Z Beethovenova díla zazní Kvartet op.130 s Velkou fugou – v podání jednoho z velkých vzorů i učitelů Wihanovců, kterým je Alban Berg Quartet. Závěr jednoho z pořadů tvoří oratorium Sergeje Prokofjeva Ivan Hrozný.

Vysíláme na D-dur 27. a 28.6. 8:00-12:00 s reprízami po půlnoci.

Orientační záznam pořadu najdete podle data vysílání zde.

Spustit audio

Více z pořadu