David Mareček, generální ředitel České filharmonie

15. duben 2015

David Mareček je člověk neutuchající obdivuhodné energie a elánu.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V čele České filharmonie jako její generální ředitel stojí od února 2011, a za tu dobu nejen že získal pro orchestr jako šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, ale změnil vizuální styl prezentace orchestru, realizoval několik nových zajímavých projektů především pro mladé lidi a pro děti – a další chystá.

Podařilo se mu také vrátit Českou filharmonii na skutečně prestižní mezinárodní pódia a navíc dovedl orchestr k natáčení s takovou firmou, jako je Deutsche Grammophon. Zatímním výsledkem je komplet symfonií a instrumentálních koncertů Antonína Dvořáka, provázený filmem z natáčení a ze života filharmonie a celá řada dalších akcí.

A k tomu je stále schopen udržovat si své interpretační schopnosti jako původně vystudovaný klavírista. Absolvoval totiž brněnskou konzervatoř v oborech klavír a dirigování , a na Janáčkově akademii múzických umění magisterské studium v oboru klavír a doktorandské studium v oboru interpretace a teorie interpretace.

Nějakou dobu se věnoval pedagogické činnosti na ZUŠ, uměleckém gymnáziu a brněnské konzervatoři jako profesor řádného klavíru a byl tu na čas i zástupcem ředitele.

02096163.jpeg

Od roku 2005 působil ve Filharmonii Brno, nejprve jako dramaturg, o dva roky později se stal jejím ředitelem. Během svého působení u brněnských filharmoniků usiloval o získání nových, hlavně mladých posluchačů vážné hudby.

Tyto zkušenosti nyní zúročuje rovněž v Praze kde, v říjnu 2010 zvítězil v konkurzu na generálního ředitele České filharmonie, funkce se ujal 1. února 2011. A nedávno vystupoval na koncertě Českého spolku pro komorní hudbu spolu s Jerusalem Quartet ve Dvořákově Klavírním kvintetu A dur.

Rozhlasové mikrofony byly přitom – a tak jsme si v Telefonotéce ve středu 15. dubna vedle snímků orchestru České filharmonie, která se chystá na svou jubilejní, 120.sezonu, poslechli i ukázku z tohoto provedení.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio