Debussy & Duruflé: Nocturnes & Requiem

24. březen 2020

Nová nahrávka berlínského Německého symfonického orchestru, dirigenta Robina Ticciatiho a mezzosopranistky Magdaleny Kožené. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Charakteristicky emotivní projev Kožené má v rovnováze pěveckou techniku a oduševnělost, naléhavost a chvějivou prostotu. Maurice Duruflé, v jehož Requiem zpívá procítěné sólo s širokým dynamickým a výrazovým rozpětím, je zajímavý autor: tak jako César Franck a většina francouzských skladatelů přelomu 19. a 20. století byl po několik desetiletí varhaníkem v jednom z pařížských chrámů. Jeho vztah k duchovní hudbě proto nepřekvapí.

(…) Robin Ticciati s Německým symfonickým orchestrem a Rozhlasovým sborem předkládá posluchači vše, co lze v partituře najít – zvukové barvy, zbožné emoce, duchovní atmosféru. Vyhmátl pro nahrávku dílo s obrovským potenciálem, dílo barvité, hluboké i působivé. A dílo neoposlouchané! (…) Claude Debussy vztah ke katolické církvi a k duchovní hudbě neprojevoval. Na desce proto Debussyho hudba figuruje jako kontrastní prvek. Jeho Nokturna jsou učebnicovým příkladem hudebního impresionismu. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Linn Records

Spustit audio