Dennis Russell Davies: Umění má být ve veřejném životě na stejné pozici jako veřejné zdravotnictví

13. listopad 2017

Filharmonie Brno má nového šéfdirigenta – od září 2018 nastoupí do funkce třiasedmdesátiletý Dennis Russell Davies.

Vynikající interpret soudobé hudby premiéroval dvě opery a dvě symfonie Phillipa Glasse a řadu dalších děl současných skladatelů včetně Arvo Pärta a Lou Harrisona. Natočil ale také kompletní symfonie Josepha Haydna a Antona Brucknera.

V rozhovoru Dennis Russell Davies rozebírá nejen své brněnské plány. Mluví také o potřebě uvádět současnou i starou hudbu, o nedůvěře orchestrálních hráčů i publika k novinkám a jak tuto nedůvěru překonávat. Důležitým tématem je pro něj pozice hudby a umění v současné společnosti. Vzpomene i na své účinkování na festivalu v Salcburku.

01109673.jpeg

Třiasedmdesátiletý Američan Dennis Russell Davies dirigoval Filharmonii Brno poprvé v květnu 2017 na festivalu Pražské jaro. Ve Foru Karlín tehdy provedli faustovskou kantátu  Alfreda Schnittkeho Buďte střízliví, bděte a Planety Gustava Holsta.

Uzavření smlouvy mezi orchestrem a novým šéfdirigentem bývá obvykle otázkou dlouhého vyjednávání a hledání vzájemné shody i oboustranně přijatelných podmínek. Mezi Daviesem a Filharmonií Brno proběhlo jednání velmi rychle. Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová a nový šéfdirigent podepsali smlouvu 27. září 2017.

03562520.jpeg

Dennis Russell Davies podle ní povede Filharmonii Brno šest let. V každé sezóně by měl pracovat s orchestrem osm až deset týdnů.

Před Filharmonií Brno byl Davies šéfdirigentem Brucknerova orchestru v Linci i opery tamního Zemského divadla, v Linci také v současné době žije. Je absolventem newyorské Julliard School.

autor: Boris Klepal
Spustit audio