Dirigent Jiří Rožeň – po debutu v Salcburku a Glasgow debut na Pražském jaru

25. květen 2016

Mladý český dirigent Jiří Rožeň, který den před svou návštěvou v Telefonotéce debutoval na Pražském jaru, studoval převážně v zahraničí, kde také působí.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Je absolventem Pražské konzervatoře u Miriam Němcové a Hynka Farkače, a Mozartea v Salcburku u Dennise Russella Daviese; prošel magisterským studiem ještě v Hamburku a strávil jeden semestr v Curychu. Předloni se stal finalistou londýnské soutěže Donatelly Flick a na závěrečném koncertě dirigoval Londýnský symfonický orchestr, potkal se tu také s princem Charlesem, který je patronem soutěže.

Loni jako finalista Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award dirigoval Cameratu Salzburg v rámci slavného festivalu, a v září nastoupil jako asistent Donalda Runniclese v BBC Scotish Orchestra. Od loňského roku je také stipendistou Německé hudební rady. K dispozici je mu řada mistrovských kursů a jiných příležitostí se vzdělávat, zdokonalovat a inspirovat se setkáními s význačnými osobnostmi světové hudební kultury.

Asistování šéfdirigentovi Donaldu Runniclesovi i některým hostujícím dirigentům při zkouškách a zájezdech po skotských městech patří k mým hlavním povinnostem. U Runniclese si cením a obdivuji jeho zkoušení s orchestrem, které je velice efektivní. Mohu čerpat z jeho dlouholetých zkušeností. Nedávno jsem měl možnost s orchestrem provést klavírní koncert Clary Schumannové a novinku studenta skladatelského oddělení Královské skotské konzervatoře.

Jiří Rožeň hovoří s nadšením o všem, co jeho muzikantskou kariéru nastartovalo, provází a hlavně co ho ještě čeká. V pořadu jsme připomněli jeho rozvíjející se klavíristickou kariéru – v roce 2006 se totiž stal vítězem Prague Junior Note a natáčel také v rozhlase, a jeho dráhu sborovou: od dětství byl členem Dětského sboru českého rozhlasu – a je uvedený i na některých snímcích, které s dětmi natočila paní Blanka Kulínská.

Zpíval i ve sboru konzervatoře a na salcburském Mozarteu studoval spolu s orchestrálním dirigováním i sborové. Má proto vztah k vokálně symfonickým dílům, a i od ryze instrumentálních je schopen si jednotlivé hlasy partitury pro představu zazpívat.

03639107.jpeg

S velkým zaujetím se věnuje soudobé hudbě, a také propagaci hudby české. Tak si prosadil Kabeláčovu 4. symfonii v Salcburku i na Pražském jaru. „Vybral jsem čtvrtou symfonii Miloslava Kabeláče (kterou jsem uvedl i na Pražském jaru). I když mi organizátoři salcburské soutěže doporučovali spíše klasickou symfonii, stál jsem si za svým výběrem. Vždyť Kabeláčova hudba působí na posluchače silným dojmem, hlubokým ponorem a emotivní výpovědí. Hráči, publikum i porota přijali Kabeláčovu hudbu velice pozitivně, velmi se o ni zajímali. Rád bych jeho hudbu nadále propagoval. Po koncertu v Salcburku mne například oslovilo vydavatelství Bärenreiter a nyní budeme mít pro koncert na Pražském jaru nové party i partituru, což mě velice těší!“

Jiří Rožeň se od podzimu stane asistentem nového šéfdirigenta BBC Scottish Symphony Orchestra, dánského dirigenta Thomase Dausgaarda. V programu nové sezony orchestru se posluchači setkají s 6. symfonií Antonína Dvořáka, a možná si další Dausgaardovo těleso, Švédský komorní orchestr, zahraje i Kabeláčovu Cameratu.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio