Dvořák a Adams. Vysíláme přímý přenos inauguračního koncertu Dennise Russela Daviese s Filharmonií Brno

18. září 2018

Dennis Russell Davies, světoznámý americký dirigent a klavírista žijící v Rakousku, zahájí 63. koncertní sezónu Filharmonie Brno – a to v roli nového šéfdirigenta a uměleckého ředitele orchestru.

Na svém inauguračním koncertě v sále Stadion Kulturního centra Babylon společně s brněnskými filharmoniky uvede Dvořákovu ne příliš často hranou Symfonii č. 1 c moll, „Zlonické zvony“ a v české premiéře provede Harmonielehre, jedno ze zásadních symfonických děl amerického skladatele Johna Adamse.

Vysíláme živě v úterý 18. září od 19:00.

Slovem provází Lucie Hradilová.

Velmi rád jsem tuto nabídku přijal. Příležitost objevovat s výbornými muzikanty nádhernou českou hudební současnost i minulost a uvést progresivní Brno do styku s mnoha vynikajícími mezinárodními skladateli a umělci, se kterými jsem měl to privilegium pracovat přes půl století, je vzrušující. A přiznávám, že v mé kariéře je to překvapivý vývoj. Zaujal mě orchestr a také město, které chápe svoji roli v České republice i na mezinárodní scéně, nebojí se být ambiciózní a riskovat. Díky mým americkým kořenům na Středozápadě je mi Morava blízká, a zásluhou toho, že dlouho žiji v Linci, tedy v Horním Rakousku, jsem získal hluboké uznání pro naše společné středoevropské dědictví. Navíc příležitost přispět k rozvoji nového koncertního sálu je výjimečná. Těším se na skvělou hudbu s Filharmonií Brno.

Filharmonie Brno

První symfonii složil Antonín Dvořák ve svých čtyřiadvaceti letech. Podtitul „Zlonické zvony“ připomíná místo, kde získal v mládí základy hudebního vzdělání. Stylizovaný zvuk zvonů zlonického kostela lze slyšet v samém úvodu symfonie. Její osudy jsou však dodnes tak trochu záhadou. Rukopis díla se totiž záhy ztratil, a skladatel ji tedy nikdy neslyšel. Až devatenáct let po jeho smrti se partitura nečekaně objevila v pozůstalosti profesora Karlovy univerzity Dr. Rudolfa Dvořáka, který ji měl údajně zakoupit v roce 1882 v lipském antikvariátu. K prvnímu uvedení skladby došlo pak v právě v Brně roku 1936 – tehdy ji hrál Orchestr Zemského divadla v Brně pod taktovkou Milana Sachse.

Nový šéfdirigent Filharmonie Brno Dennis Russell Davies se s orchestrem přestaví během koncertní sezóny sedmnáctkrát. Plánuje připomínat méně uváděná díla českých autorů a zároveň prezentovat řadu stěžejních děl amerických skladatelů 20. století. Tak tomu je i v rámci jeho inauguračního koncertu. V jeho druhé části zazní Harmonielehre – Nauka o harmonii Johna Adamse. Oba se osobně znají už čtyřicet let. Maestro Davies Johna Adamse považuje za jednoho z největších inovativních amerických skladatelů 20. století, vedle takových autorů, jako jsou: Phillip Glass, Steve Reich a Terry Riley. John Adams byl podle něj vůdčí osobností této skupiny. Jeho Harmonielehre, orchestrální dílo z roku 1985, odkazuje svým názvem k teoretické práci tvůrce dodekafonie Arnolda Schönberga. John Adams v době jejího vzniku působil jako rezidenční skladatel San Francisco Symphony Orchestra. O své Harmonielehre hovoří jako o parodii na toto dílo, avšak bez jakékoliv ironie. Třívětá kompozice v sobě spojuje prvky pozdního romantismu, impresionismu a minimalismu. Inspirací pro první a třetí větu jsou skladatelovy sny, druhá věta má kořeny v jeho zájmu o práce Carla Gustava Junga, zvláště o ta pojednání, kde píše o Amfortasi, králi svatého Grálu. V závěru věty odkazuje k Mahlerově nedokončené Desáté symfonii.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka