Eliška Gattringerová, Luboš Skala a Alžběta Vomáčková, pěvci z ostravské showcase

13. srpen 2015

V rámci každoročního mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj, který oslavil v tomto roce 40 let své existence, se při příležitosti zasedání Evropské festivalové asociace uskutečnila počátkem června první česká Showcase mladých interpretů a pěvců v oboru klasické hudby.

Vysíláme 13. srpna v 10:00.Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V oboru zpěvu se představily nejvýraznější talenty mladé generace. Tři z nich si moderátor Ivan Ruml pozval do čtvrteční Telefonotéky 13. srpna, aby prostřednictvím nahrávek, převážně z mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech, vás seznámili se svým uměním a podělili se o své názory na interpretaci a budování své pěvecké kariéry.

Barytonista Luboš Skala, vítěz pěvecké soutěže Bohuslava Martinů, je velký příznivec písňových recitálů, neodříká se ani soudobé hudby. V Divadle F. X. Šaldy v Liberci ztvárnil postavu Albrechta z Valdštejna v operní světové premiéře Sylvie Bodorové Legenda o Kateřině z Redernu.

Eliška Gattringerová studuje u prof. Ivan Kusnjera na pražské Akademii múzických umění a je vynikající představitelkou českých rolí v oboru mladodramatického sopránu. Můžete se těšit v jejím podání na árii Mařenky „Ten lásky sen“ ze Smetanovy opery Prodaná nevěsta, přednese však i písně Antonína Dvořáka.

Alžběta Vomáčková se profiluje v typ vysokodramatického mezzosopránu, připomínající svou nosností a rozsahem umění legendární Marty Krásové. Představí se jako Santuzza v Mascagniho opeře Sedlák kavalír a zazpívá pomstychtivou árii Dalily, která se chystá ošálit siláka Samsona ve stejnojmenné biblické opeře Camilla Saint-Saënse.

Pro živé vysílání Telefonotéky si na nás udělala čas a odskočila si z Českého Krumlova, kde účinkuje v plenérové inscenaci Dvořákovy Rusalky režiséra Jiřího Heřmana na otáčivém hledišti v zámeckém parku.

Hovořit se bude o zpívání v originálních jazycích, o moudrém hesle „pospíchej pomalu“, které je v pěveckém umění obzvlášť významné, ale i o tom, jak se dá cvičit paměť a jak se rychle můžete naučit pěvecký part.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Archiv odvysílaných pořadů.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Ivan Ruml
Spustit audio