Euskal Barrokensemble a Kiya Tabassian excelovali na Letních slavnostech staré hudby s programem Un compás

6. srpen 2018

Na 19. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby zahrál v pražském Zámku Troja Euskal Barrokensemble – špičkový baskický soubor. Společně s nimi se představil hráč na setár Kiya Tabassian. Ve svém programu nazvaném Un compás přinesli atraktivní hudební repertoár Středomoří a Blízkého východu.

Záznam koncertu z 16. července vysíláme 10. srpna od 20:00.

Kiya Tabassian a Enrike Solinis

Kiya Tabassian je hráč na setár a zároveň skladatel íránského původu žijící v kanadském Montrealu. S uměleckým vedoucím Euskal Barrokensemble a hráčem na barokní kytaru Enrikem Solinísem spolupracuje už sedmý rok a oba jsou to virtuozové – mají sice rozdílné kulturní kořeny, ale podobný přístup k hudbě. Teoreticky se zabývají studiem hudebních pramenů a v jejich interpretaci pak hraje velkou roli improvizace. V první části večera si trojské publikum vyslechlo řadu tradičních lidových melodií a tanců z oblastí: Baskicka, sefardského Rhodu, Řecka, Íránu a také skladby od Dimitrie Cantemira, Gaspara Sanze a Alessandra Scarlattiho. Ve druhé pak zazněly skladby baskické, španělské či makedonské provenience.

Daniel Garay - perkuse

Íránská klasická hudba, kterou Kiya Tabassian interpretoval na setár, je obecně založena na systému specifických modálních stupnic (dastgah). Ty vyjadřují vždy určitou náladu. Drnkací strunný nástroj setár vyřezaný z morušového dřeva, Kiya Tabassian představil v krátkém videorozhovoru.

Euskal Barrokensemble:

Miren Zeberio – barokní housle
Kiya Tabassian – setár
Pablo Martín Caminero – kontrabas
Daniel Garay – perkuse
Enrike Solinís – barokní kytara a lavta, umělecký vedoucí

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.