Fanfára pro Havla a nekonečný potlesk. Pražské jaro 1990 bylo magické

12. květen 2020

Snad nikdy nemělo Pražské jaro tak silnou a radostnou rezonanci s publikem jako v roce 1990, přesně před třiceti lety. Tematický večer na Vltavě připomíná atmosféru i nejvýraznější hosty – emigranta Rudolfa Firkušného a Leonarda Bernsteina – skrze dobové rozhovory a vzpomínky pamětníků. Zahajovací koncert otevírala prezidentská fanfára, která poprvé vítala Václava Havla. Samotný koncert pak končil nekonečným potleskem...

Začala se psát nová kapitola v dějinách této země i nová kapitola v historii festivalu Pražské jaro. V letošním roce Má vlast živě zaznít nemůže, ale o to silněji se můžeme vžít do událostí před třiceti lety. Tematický večer vysíláme 12. května 2020 ve 20.00.

Rafael Kubelík se stal šéfdirigentem České filharmonie jako osmadvacetiletý v roce 1942 a Má vlast ho provázela celý život. Dirigoval ji v roce 1945 na Staroměstském náměstí jako koncert díkůvzdání a v prvních letech po válce také v mnoha českých městech. V roce 1948 odešel do emigrace, i když se ho komunisté všemi způsoby snažili získat na svou stranu.

Čtěte také

Opustil jsem svou vlast, abych nemusel opustit národ.
Rafael Kubelík

Mou vlast pak dirigoval s mnoha světovými orchestry – v Americe ji natočil s Chicagským a Bostonským symfonickým orchestrem, dále s Vídeňskými filharmoniky a Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, kde byl od roku 1961 šéfdirigentem. V polovině 80. let ukončil svou dirigentskou dráhu, ale když se dozvěděl o listopadových událostech, ani na chvíli neváhal. A kromě neopakovatelného koncertu na Pražském jaru zopakoval tentýž program na Staroměstském náměstí v den prvních svobodných voleb.

Spustit audio

Související