Festival Talichův Beroun se připojil k oslavám 200. výročí konzervatoře

5. listopad 2008

Hudební festival Talichův Beroun, připomínající dlouholeté vazby dirigenta Václava Talicha k tomuto městu, se přihlásil k oslavám 200. výročí založení pražské konzervatoře. Její orchestr 21. října za velkého zájmu publika doprovodil v Berouně ve Dvořákově Violoncellovém koncertu nadějného jedenadvacetiletého sólistu Jana Zvěřinu, od letoška studenta AMU, a ve světové premiéře představil skladbu mladé autorky Terezie Švarcové.

Skladatelka, současně profesionální pěvkyně a také jedna ze sólistek večera, nazvala svou posluchačsky přístupnou fresku pro orchestr, klavír, dva soprány a recitátorku "Z leningradského deníku Lýdie Ochapkinové". Zpřítomnila v ní dobu obležení města a tím i stále aktuální téma válek a lidského utrpení.

Symfonický orchestr konzervatoře je v současné době složen ze studentů 4., 5. a 6. ročníku. Učiliště slaví letos dvě století od zveřejnění záměru Jednoty pro zvelebení hudby v Čechách, šlechtického spolku, zřídit instituci pro školení orchestrálních hráčů. Škola pak začala vyučovat v roce 1811. Její orchestr se poprvé představil publiku na jaře roku 1815 a během několika dalších desítek let hrál ve veřejném pražském hudebním životě významnou úlohu. Například v březnu 1827 provedl poprvé v Čechách Beethovenovu 9. symfonii a doprovázel rovněž řadu proslulých koncertních umělců jako Franze Liszta, Ferdinanda Lauba, Claru Schumannovou, Hanse von Bülow a jiné. Na jaře 1896 premiérovalo toto těleso symfonické básně Vodník, Polednice a Zlatý kolovrat Antonína Dvořáka. Do počátku 20. století pracoval orchestr pod vedením ředitelů konzervatoře, později pak s řadou dalších významných skladatelů a dirigentů. V posledních letech uskutečnil řadu zahraničních zájezdů. K cenným úspěchům tělesa a jeho dirigentky Miriam Němcové patří též trojnásobné absolutní vítězství v soutěži Českého rozhlasu Concerto Bohemia. V roce 2011, v roce dvoustého výročí školy, zahraje orchestr konzervatoře pod vedením Jiřího Bělohlávka Smetanovu Mou vlast na prestižním koncertě v úvodu festivalu Pražské jaro.

Koncerty 26. ročníku festivalu se v Berouně konají v sále pojišťovny. Talich je v tomto městě pohřben a v přilehlém údolí Brdatka stojí dům, kam jezdil odpočívat a kde trávil poslední roky života. Před šedesáti lety tam za ním jezdíval jako student britský dirigent Charles Mackerras.

Pro šestý a poslední večer letošního festivalu Talichův Beroun pozvali organizátoři na 11. listopadu Komorní filharmonii Pardubice s dirigentem Marko Ivanovičem. Jubilejní sezonu a postavení tělesa v jeho regionu přibližuje rozhovor, který stanici Vltava poskytl ředitel orchestru Vojtěch Stříteský (viz audio).

autor: Petr Veber
Spustit audio