Førde. Největší skandinávská přehlídka tradiční hudby v městečku na rozhraní dvou živlů

7. srpen 2017

Severské země se pyšní nejen krásnou přírodou a pestrou hudební nabídkou, ale i unikátními hudebními festivaly. 

Vydejme se do norského městečka Førde, které na jedné straně obklopuje modrá hladina fjordu a na druhé horské hřbety, na nichž se i v červenci místy třpytí sníh. Na začátku července se zde, 150 km severně od Bergenu, každoročně pořádá největší skandinávská přehlídka tradiční hudby z celého světa.

Podstatnou část programu festivalu ve Førde tvořila letos severská hudba. Skandinávské tradice jsou ale často spojeny s místními nástroji, například s houslemi z norského údolí Hardanger. Ty mají na rozdíl od běžných houslí přídavnou sadu strun, která výsledný zvuk přibarvuje a zesiluje.

Nástroj, který byl na pokraji vyhynutí, se v posledních dekádách opět dostal do středu zájmu. Zásluhu na tom má celá generace houslistů a především houslistek. Z nich ve Førde vystoupila zakladatelka tohoto revivalistického hnutí Annabjorg Lien v duu spolu se švédským kytaristou Rogerem Tallrothem.

Následující video zachycuje oba umělce na festivalu Celtic Colours na opačném břehu Atlantiku.

Stavba festivalového programu připomíná lego. Z kostek lze vystavět různorodé a vždy fascinující kombinace. Na uvítanou vyrazíte na noční koncert ve 400 let starém zahradním areálu, který dnes slouží jako muzeum. Hraje se v dřevěných chalupách a ve světnici velikosti kuchyně máte účinkující na dosah ruky.

Druhý den sledujete tytéž a další kapely na divokém průvodu městem. Jeden z karnevalových vozů obsadila skupina Klezmatics.

Hudební festival v norském Førde, ročník 2017.

Značnou vynalézavost projevili organizátoři festivalu ve Førde při výběru koncertních podií: kapverdský akordeonista Bitori například vystoupil na nejbližším vrcholku Hafstadfjellet, 706 metrů nad hladinou fjordu. Dvouhodinový výstup s unikátním výhledem byl stejně silným zážitkem jako hudba.

Hudební festival v norském Førde, ročník 2017.

V místním kostele vystoupil sbor Bulgarian Voices Angelite, jehož plná sestava na festivaly world music vyjíždí jen zřídka. Ansámbl je nástupcem historické legendy známé jako Le Mystère des Voix Bulgares, což je hudební novotvar, který na základě venkovských tradic i vlastní aranžérské invence vytvořil před šedesáti lety skladatel Filip Koutev.

Do Førde přijelo celkem dvacet zpěvaček se sbormistrem-dirigentem. Kostrou repertoáru byly útržky lidových melodií a celý lexikon výkřiků od halekaček přes žertovné pobídky až po glissanda precizně řízená dirigentskými gesty.

Podívejte se na část jejich koncertu z roku 2005 v působivém prostředí rejkjavikského kostela Hallgrímskirkja.

Spustit audio