Foto a video: Mozaika vyráží za osobnostmi, které ocenila za přínos kultuře

20. leden 2016

Při oslavách dvou desetiletí vysílání kulturního zpravodajství byly uděleny ceny Mozaiky devíti osobnostem jako výraz uznání za působení na české umělecké scéně a poděkování za dlouholetou spolupráci.

Mozaika nyní zahajuje sérii výjimečných vysílání s osobnostmi, které ocenila. První speciál s ředitelem činohry Národního divadla Michalem Dočekalem bude vysílat už ve čtvrtek 3. března po 16 hodině živě z jeho pracovny v Národním divadle.

První čestný díl dvacetileté Mozaiky patří Yvoně Kreuzmannové!V mládí ji to táhlo ke sportu, hlavně gymnastice, až ji posléze zcela uchvátil tanec. Objevila v něm nečekanou a dokonalou souhru duše a těla, možnosti kreativity. Založila občanské sdružení Tanec Praha, pro taneční obor vydupala ze země žižkovskou a dnes už zavedenou scénu Divadlo Ponec a prostřednictvím každoročního festivalu Tanec Praha k nám přiváží světovou taneční špičku.

03553511.jpeg

Čestný díl dvacetileté Mozaiky je pro Michala Dočekala!Byl mezi studenty, kteří po 17. listopadu vydali svědectví o brutálním zásahu na Národní třídě. Po studiu režie na DAMU našel uplatnění nejdříve ve spolku Kašpar, pak utvářel podobu pražského Divadla Komedie a od roku 2002 byl až do loňského podzimu uměleckým šéfem činohry Národního divadla v Praze. Dnes má v Národním funkci ředitele činohry a na dva roky je také prezidentem Unie evropských divadel.

03553509.jpeg

Čestný díl dvacetileté Mozaiky dostává Jan Šulc!„Vydat dnes knihu, to je většinou jako hodit kámen do vody." V tomto povzdechu editora a nakladatelského redaktora Jana Šulce slyšíme několikerý zmar. Dávné rozhodnutí věnovat se vydávání české literatury naplňoval nejprve v tradiční značce Odeon, a po jejím zániku především v nakladatelství Torst. Jan Šulc slouží literatuře a čtenáři, i když dohnat její vývoj nebo naplnit jeho ambice už z podstaty své profese nikdy nemůže. A přece je povzdech toho, kdo pětadvacet let háže knihy do vody, nadějeplný: v moři knih se totiž vlny vrací v jiném výkmitu než v louži nebo v rybníku.

03553507.jpeg

V době, kdy kina zaplavovala hollywoodská tvorba, vznikla dramaturgická alternativa, která postupně vytvořila komunitu i kulturu artového filmu v Praze. Jako první se proměnilo kino Aero na Žižkově a přidaly se i další sály, třeba pražský Světozor, který je nyní nejnavštěvovanějším klasickým kinosálem u nás. Toto zpestření programu pro filmové diváky zajišťuje distribuční firma Aerofilms.

Další čestné díly dvacetileté Mozaiky přebírají jeden ze zakladatelů kina Aero a zároveň někdejší spoluzakladatel kultovní žižkovské hospody U vystřelenýho voka, kurátor sbírky plakátů filmové galanterie Terryho ponožky Pavel Rajčan, a dramaturg kina Aero a zároveň distribuční společnosti Aerofilms, kterou spoluzakládal a spoluvlastní, Ivo Anderle.

03553506.jpeg

Další čestný díl dvacetileté Mozaiky dostává divadelník, pedagog, organizátor kulturního dění Roman Černík!Jak proměnit chátrající nepoužívanou vlakovou zastávku na kulturní prostor? Moving station - Hemžící se zastávka- pořádá a hostí divadelní, taneční a hudební performance a organizuje zavedené krajské přehlídky poezie a amatérského divadla, funguje tam galerie a kavárna a odehrává se i doplňkový program mezinárodního festivalu Divadlo.

03553510.jpeg

Další dva čestné díly dvacetileté Mozaiky patří Zdeně a Václavu Fléglovým!Jak přivést děti ke kultuře, k rozhlasu, rozvíjet jejich um i všeobecně pozitivní přístup k umění? Dismanův rozhlasový dětský soubor za pětadvacet let vedení manželů Zdeny a Václava Fléglových to dokázal. Šíří dobré jméno české kultury nejen na domácích jevištích nebo rozhlasových vlnách, navštívil také Spojené státy, Švýcarsko, Francii nebo Japonsko. Z řad souboru vzešli neviditelní i viditelní herci, redaktoři a moderátoři, včetně dvou dnešních tváří Mozaiky.

03553512.jpeg

Jak osobitě a přesně přiblížit posluchači rozhlasově těžko uchopitelný umělecký obor jako je výtvarné umění? Toto snažení po celou dobu dvacetiletého vysílání Mozaiky s erudicí, nasazením, poctivostí a nevyčerpatelnou energií dokazuje redaktor Karel Oujezdský. V roce 2008 mu byla Masarykovou akademií umění udělena Cena Rudolfa II. za soustavnou propagaci současného výtvarného umění v Českém rozhlase; dnes mu dáváme cenu mnohem osobnější - čestný díl dvacetileté Mozaiky.

03553508.jpeg
Spustit audio