Grammy je pro mě štafetový kolík jazzového odkazu, který ponesu dál, říká americká zpěvačka Nadia Washington

20. prosinec 2017

Pozvání do pořadu ArtCafé přijala newyorská soulová zpěvačka, kytaristka a skladatelka Nadia Washington, původem z amerického Dallasu, která do České republiky přicestovala kvůli koncertu, který bude jejím prvním v Česku. Spolu s českým jazzovým pianistou Jiřím Nedomou, žijícím v Bostonu, vystoupí 22. 12. jako speciální hosté pražského souboru Gospel Limited. Ten letos slaví deset let na scéně.

„Je zářícím a krásným světlem, úkaz jedinečného uměleckého výrazu. Bylo mi potěšením s ní spolupracovat,“ prohlásila o Nadie Washington jazzová legenda Diane Reeves. Tvorbu a talent šestadvacetileté umělkyně chválí také například světoznámá basistka Esperanza Spalding.

Důkazem jejího talentu je stejně tak cena Grammy, kterou obdržela roku 2015 za spolupráci na albu Beautiful Life. To natočila právě Reeves a produkoval ho George Duke. „Tato cena pro mě znamená, že jsem někdo, kdo převzal štafetový kolík. Teď musím jazzový odkaz nést dál. Bude to samozřejmě těžké, ale je to možné,“ říká zpěvačka.

Ve vysílání také prozradila, co jí spolupráce s Diane Reeves dala. „Jenom být v její přítomnosti je ohromující. Je velice laskavá a má obrovský dar, který je nakažlivý. Když jste s ní, tak vás to nutí, abyste byla co nejlepší umělkyní. Jsem velmi vděčná, že jsem měla tu šanci s ní spolupracovat, protože mě to umělecky velmi obohatilo.“

Na zpěvačku měl přirozeně velký vliv gospel. Kostel, hudba a běžný život jsou totiž pro afroamerickou komunitu spojené nádoby. Nadia Washington vyrostla prakticky v kostele, kde její maminka zpívala a hrála na piano. A brala malou Nadiu na všechny zkoušky s sebou. „Už od počátků gospelový svět ovlivňoval běžný svět a naopak. A když se vrátíme k otroctví, hudba byla součástí uctívání Boha,“ objasňuje zpěvačka kořeny gospelu.

Jiří Nedoma, kterého pojí s Nadiou Washington dlouhé přátelství už od dob studií na Berklee College of Music a řada společně odehraných koncertů, ke gospelu přičichl během svého letitého působení coby hudební ředitel kostela ve státě Massachusetts. I on zdůrazňuje propojenost běžného života a kostela. „Pastoři se starají o to, co se děje venku, jestli je vše v pořádku. A to se zase odráží v tom, co se řeší v kostele,“ popisuje své postřehy.

Americká zpěvačka a český jazzman už nějakou dobu pracují na albu, které plánují brzy dokončit. Společně vystoupí se souborem Gospel Limited, který si je pozval u příležitosti desátého výročí svého vzniku. Koncert proběhne 22. prosince v pražském Paláci Akropolis a mimo gospelu na něm duo odehraje jazzové, soulové i r’n’b skladby.

Sbor Gospel Limited, který v současné době čítá přibližně dvacet zpěváků z Česka, Spojených států i Argentiny, společně vystupuje od roku 2007 pod vedením sbormistra Václava Třísky a má za sebou vydání prvního alba s názvem No Other Choice. To považuje také za jeden ze svých největších dosavadních úspěchů.

„Současný gospel nás sice neomrzel, ale cítíme, že je to z naší strany lehce vyčerpaný styl. Takže máme v plánu, oprostit se od popového nánosu, podívat se více do historie a zaměřit se na tradičnější gospelové písně. A zpívat pár věcí à capella, což je pak větší výzva pro hlasy a techniku,“ prozradila plány do budoucna členka souboru Zuzana Raušová.

Spustit audio