„Housle samy nehrají,“ cituje legendárního Jaschu Heifetze mladý český houslista Miroslav Ambroš

13. říjen 2016

A hned to také doložil živým provedením virtuózního Bazziniho scherza Rej skřítků.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Miroslav Ambroš, přestože má rodinné hudební zázemí, začal hrát na housle až ve svých 11 letech. Protože velice chtěl, když v té době navštívil koncert „Josef Suk uvádí mladé talenty“.

Maminka, klavíristka Zuzana Ambrošová, nakonec svolila. Dnes sama syna doprovází při jeho recitálech po naší republice a mnoha zemích Evropy a v USA. Absolvent gymnázia Jana Nerudy v Praze u Jiřího Hnyka současně jezdil na Vysokou školu v Drážďanech na konzultace k Ivanovi Ženatému, u kterého pak studoval tři roky na Pražské konzervatoři. Dalším jeho pedagogem byl na AMU Ivan Štraus a v Hannoveru Krzysztof Wegrzyn. Od roku 2008 byl soukromým žákem mistra Josefa Suka.

Josef Suk Miroslava Ambroše skvěle nasměroval na uměleckou dráhu, a on na něho velice krásně vzpomíná. Nejen na intenzívní společnou práci, ale také na to, jaký byl Josef Suk v soukromí – zábavný, vtipný – a jako učitel nekompromisní a důsledný ve svých požadavcích. Miroslav Ambroš zvítězil v mnoha celostátních a mezinárodních soutěžích, koncertuje a natáčí – z jeho CD zněly v pořadu ukázky skladeb Wieniawského, Sarasateho, a Jaroslava Kociána.

Společně s Josefem Sukem, Jiřím Bártou, Janem Simonem a Karlem Untermüllerem vystoupil na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské Jaro a natočil s nimi také společné CD – nechybí na něm a ani v pořadu nechybí skladby Antonína Dvořáka. A nové CD Miroslava Ambroše s názvem Remembrance, kde je jeho klavírním partnerem Karel Vrtiška, je vzpomínkou právě na Josefa Suka. Houslista Josef Suk byl také skladatelem – a Miroslav Ambroš živě zahrál jeho Romanci.

A hned po setkání s rozhlasovými posluchači a návštěvníky natáčení přímo v Galerii odjížděl na letiště a odlétal do Říma, kde ten den večer koncertoval.

Čtěte také

Spustit audio