Ingeborg Radok Žádná, proděkanka pro mezinárodní vztahy a uměleckou činnost AMU

24. srpen 2016

Proděkanka HAMU v Praze PhDr. Ingeborg Radok Žádná má jako manažerka působící dlouhá léta v hudebním životě skvělou průpravu – téměř 15 let účinkovala v mnoha souborech hrajících historickou hudbu jako hráčka na violu da gamba.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V pořadu vzpomíná, jak se k hudbě v rodině, která měla k hudbě vlastně neutrální vztah, dostala a jak z violoncella přešla na violu da gamba. V pořadu zazněly dvě hudební ukázky ze skladeb, které nahrála s Klikarovým sdružením Musica Antiqua Praha a s Musikou Floreou.

Ingeborg Radok Žádná je nositelkou Řádu rytíře umění a literatury, který jí byl udělen Francouzskou vládou v roce 2003 za významný podíl na úspěchu projektu Česká kulturní sezóna ve Francii, který připravovala a realizovala na MK ČR.

Prošla Pražským filharmonickým sborem a Pražskou komorní filharmonií a nyní již šest let působí na naší největší umělecké vysoké škole. Do její agendy spadá např. mezinárodní spolupráce včetně výměny studentů v rámci programu ERASMUS, ale také umělecká produkce fakulty, např. organizování fakultního orchestru. Významně se podílela na rozjezdu projektu Registr uměleckých výstupů, který je na uměleckých vysokých školách ekvivalentem výzkumné vědecké činnosti na vysokých školách v exaktních oborech.

Písnička bratří Ebenů Tichá domácnost v jejím případě symbolizuje klid v duši a vzácnou vyrovnanost, která je z jejího projevu patrná – jak ale sama říká, neznamená, že její domácnost s manželem, operním režisérem Davidem Radokem, a s jejími dvěma syny je tichá – všichni na něco hrají. Bylo příjemné přivítat v Telefonotéce tuto jemnou a noblesní dámu, jak se ostatně můžete ze záznamu sami přesvědčit.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio