Jak se žije v rodině knihkupce v Kábulu

Knihkupec Sultán Chán byt jedním z prvních Afghánců, se kterými se po příjezdu do Kábulu v listopadu 2001 seznámila norská novinářka Åsne Seierstadová, která v Afghánistánu působila jako válečná zpravodajka. Kapitoly z knihy Knihkupec v Kábulu (v překladu Daniely Zounkové) poslouchejte v letním cyklu Pokračování za pět minut v pátek 27. července od 20.00.

„ Police v Sultánově obchodě přetékaly knihami v nejrůznějších jazycích; byly tam básnické sbírky, afghánské legendy, knihy o historii, romány. Kdykoli jsem měla chvilku volno, zastavila jsem se, prohlížela si knížky a diskutovala s pozoruhodným knihkupcem, afghánským patriotem, jemuž vlastní země přinesla mnohá rozčarování. Jak říkal - nejprve jeho knihy pálili komunisti, potom tam rabovali mudžáhedíni a třetí pohroma přišla s Tálibánem,“ píše v předmluvě své knihy Knihkupec v Kábulu autorka.

Jednoho dne Sultán pozval novinářku k sobě domů na večeři. U bohaté hostiny prostřené na zemi se sešla celá rodina; jedna z jeho žen, synové, sestry, bratr, matka a několik bratranců. Sultán vyprávěl historky, synové se smáli a vtipkovali. Naopak ženy toho moc nenamluvily, Sultánova krásná mladičká manželka s dítětem seděla beze slova u dveří. Když Åsne Seierstadová z domu odcházela, usmyslela si napsat o této (netypické) rodině knihu a Sultán souhlasil. „ V rodině jsem byla přivítána s otevřenou náručí. Každé moje přání mělo být vyplněno, tak to rodině přikázal Sultán. Až později jsem se dozvěděla, že kdo by jeho rozkazu neuposlechl, byl by potrestán“.

Åsne absolvovala služební cestu do Láhauru a do Pešávaru, lov na al-Káidu, nakupování na tržišti, návštěvu lázní hammám, zúčastnila se svatby i předsvatebních příprav, nosila burku, která ji tížila i chránila, dostala se do školy, na ministerstvo školství, na policejní stanici i do vězení. Čas prožitý v rodině shrnuje autorka slovy: „Jako žena ze Západu jsem se mohla pohybovat jak mezi muži, tak mezi ženami. Kdybych byla muž, nemohla bych v rodině takhle bydlet, žít v tak úzkém kontaktu se Sultánovými ženami, aniž by se mezi lidmi začaly šířit řeči. Nesmírně dobře se o mě starali, všichni byli štědří a upřímní. Užili jsme si spoustu legrace, ale zároveň jsem snad nikdy nebyla na nikoho tak naštvaná jako v rodině Chánových, nikdy jsem se tak nehádala jako tam. Myslím, že jsem nikdy neměla takovou chuť někoho uhodit.“

Kapitoly z knihy Knihkupec v Kábulu (v překladu Daniely Zounkové) poslouchejte v letním cyklu Pokračování za pět minut. V režii Aleše Vrzáka čte Tereza Bebarová. Pořad byl natočen v roce 2008 a vysíláme jej v rámci Severského roku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.