Jakub Hrůša, dirigent

15. září 2015

Jakub Hrůša se od sezony 2016/17 stává šéfdirigentem německého orchestru Bamberští symfonikové - Bavorská státní filharmonie (Bamberger Symphoniker - Bayerische Staatsphilharmonie).

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

A zpráva o tom se rozlétla právě nyní.

Jakub Hrůša patří k nejnadanějším dirigentům, kteří dnes se strhujícími výsledky pracují po celém světě. Ve věku 34 let má na svém kontě nepřeberné bohatství zkušeností na nejvyšší umělecké úrovni.

Jmenování šéfdirigentem Bamberských symfoniků nastává jako výsledek Hrůšových vynikajících koncertů s tímto tělesem během uplynulého roku, kdy s ním vystupoval jako hostující dirigent. Bamberští symfonikové se těší nejvyššímu mezinárodnímu uznání. Účinkují jednak ve známém Sále Josepha Keilbertha přímo v Bamberku, zároveň jsou však pravidelně zváni k vystoupením v nejprestižnějších koncertních síních světa.

Když nového šéfdirigenta v Bamberku při slavnostním aktu představil bavorský ministr umění a prezident Nadace Bamberských symfoniků Dr. Ludwig Spaenle, mj. řekl: "Jsem velice šťasten, že se nám v osobě Jakuba Hrůši podařilo Bavorské státní filharmonii získat hudebního ředitele, který je mladý a zároveň má vysoce ceněný mezinárodní profil. Pozice šéfdirigenta Bamberských symfoniků je mimořádně náročná. Šéfdirigent je více než kterýkoli jiný hudebník zodpovědný za uměleckou úroveň tohoto výjimečného tělesa. Podíváme-li se na dějiny Bamberských symfoniků, na to, že členové tohoto orchestru přišli po válce do Bamberka z Prahy, dochází teď k tomu, že příští šéfdirigent tělesa dnes, v 70. roce jeho historie, vytváří přemostění mezi minulostí a přítomností."

"Bylo vědomým rozhodnutím orchestru, že jsme věnovali hledání nástupce Jonathana Notta dlouhou, důkladnou a pečlivou přípravu," říká intendant tělesa Marcus Rudolf Axt. "Šlo nám o to, aby došlo jak k zachování kontinuity, tak k nové umělecké profilaci orchestru. Během tohoto hledání jsme se dokonale shodli na Jakubu Hrůšovi. Pět koncertů, při kterých dosud orchestr řídil, bylo uchvacujícím důkazem jeho spontánního daru proměnit sdílené hudební tvoření v mimořádné zážitky. Od samého počátku jsme s ním pocítili až zázračné umělecké pouto. Velice se těšíme, že budeme společně rozvíjet náš speciální, dlouho vytvářený zvuk a pracovat spolu na průlomových projektech."

03216850.jpeg

Jakub Hrůša se stane v dějinách Bamberských symfoniků jejich pátým šéfdirigentem. Po celou dobu své historie (založen roku 1946 převážně z členů význačné Německé filharmonie v Praze, kteří museli odejít z Československa) se orchestr spojoval s významnými uměleckými osobnostmi, jako byli Joseph Keilberth, Eugen Jochum, Horst Stein, Jonathan Nott a Herbert Blomstedt.

Jakub Hrůša se narodil v Brně a studoval dirigování na Akademii múzických umění v Praze. Je stálým hostujícím dirigentem České filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Tokijského metropolitního symfonického orchestru. V letech 2009-2015 působil jako hudební ředitel a šéfdirigent PKF - Prague Philharmonia.

Pravidelně diriguje mnohé věhlasné orchestry po celém světě - patří mezi ně například lipský Gewandhaus, The Cleveland Orchestra, Philharmonia Orchestra v Londýně a Orchestre Philharmonique de Radio France. Nejnověji se úspěšně představil u The Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic, Wiener Symphoniker, DSO (Deutsches Symphonie-Orchester) v Berlíně nebo u Ruského národního orchestru.

V sezoně 2015/16 jsou s napětím očekávány jeho debuty s orchestrem Royal Concertgebouw v Amsterdamu, Orchestra Filarmonica della Scala a především nová nastudování Janáčka a Pucciniho ve Vídeňské státní opeře a Frankfurtské opeře.

Coby operní dirigent Hrůša pravidelně hostuje (od svého prvního angažmá tam v roce 2008) na Glyndebourne Festival ve Velké Británii a rovněž na operních scénách v Paříži, Helsinkách, Kodani či v Národním divadle v Praze. Hrůšovy první koncerty s Bamberskými symfoniky v této sezoně se odehrají mezi 12. a 15. listopadem 2015 v Bayreuthu, Schweinfurtu a Bamberku.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio