Jaký bude program českých hudebních institucí ke 100. výročí vzniku republiky?

8. leden 2018

Sté výročí vzniku Československa v roce 1918 se letos připomíná desítkami způsobů. A připojí se samozřejmě všechny významné hudební instituce. V úvodních Reflexích letošního roku jsme se ptali dramaturga Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, ředitelky Filharmonie Brno i ředitele České filharmonie.

Už začátkem roku upoutal pozornost hudebně-filmový projekt Orchestru FOK. S živou hudbou se v Obecním domě – kde byla jak známo Československá republika vyhlášena – promítal film Obchod na Korze. Zajímavá je nejen technická a hudební stránka celého provedení, ale i řada čestných hostů. Dramaturg FOKu Martin Rudovský připomněl všechny české i slovenské tvůrce, mnozí jejich potomci byli na koncertě přítomni. A hovoří také o tom, jak bude letos vypadat tradiční Koncert pro Republiku 28. října.    

Trochu jinou tvář mají hudební akce konané v Brně, které shrnuje Marie Kučerová. I tady se některé slavné hudební skladby potkávají s tím, jak konkrétně vyhlášení republiky probíhalo. Vtipné je, že v Brně se tak stalo o den později, tedy 29. října 1918. Filharmonie Brno ovšem vycestuje také do Mnichova a připomene výročí jiné osmičkové události – podepsání mnichovské dohody.

03802386.jpeg

Pro Brno jinak bude tento rok jednoznačně ve znamení 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka, jeho Symfonietta je jedním z hudebních symbolů 1. republiky a městu Brnu ji původně věnoval. A samostatnou linkou je provedení souborného Janáčkova operního díla, o kterém krátce promluví šéfdirigent Janáčkovy opery v Brně Marko Ivanovič. 

03363029.jpeg

Nakonec dostal slovo generální ředitel České filharmonie David Mareček. Také pro tento orchestr jsou oslavy vzniku Československa spojeny jak s domácími akcemi, tak se zahraničními zájezdy – dokonce na dvě nejvýznamnější světová pódia ve Vídni a New Yorku. Nezazní bohužel Sukovo Zrání, které měl v plánu provést Jiří Bělohlávek a – premiéru této skladby zkoušel Václav Talich doslova uprostřed napjatých vzrušených událostí v říjnových dnech 1918. Nejen o tom tedy v prvních hudebních Reflexích letošního osmičkového roku. Postupně se k němu přidají všichni hudební pořadatelé.

Festivalový rok s Leošem Janáčkem

03268987.jpeg

Po obrovském diváckém úspěchu minulého ročníku festivalu Janáček Brno připravuje Národní divadlo Brno 6. ročník tohoto prestižního bienále.

Spustit audio