Janáčkova Liška Bystrouška s Mackerrasem

7. srpen 2022

Pravidelný operní čas na stanici D-dur v neděli v 16:00 věnujeme Janáčkovým Příhodám Lišky Bystroušky.

Janáčkovu Bystroušku vnímáme jako pohádkovou operu, ale původce námětu Rudolf Těsnohlídek i autor hudby chápali libreto jako "filozofickou revue". Tedy podobenství o lásce, touze, mocné přírodě. 

Původně se liška měla jmenovat Bystronožka. Její jméno zkomolil sazeč v Lidových novinách, kde Těsnohlídkův ilustrovaný seriál vycházel s kresbami Stanislava Lolka.

V Bystroušce je také hodně laskavého humoru a skrývá se v ní i Janáčkova nově probuzená touha po konvencemi nespoutaném vztahu, který se v jeho životě objevil s Kamilou Stösslovou. Ovšem autobiografických prvků je zde více, když revírník přemítá nad uběhlými léty, nad proměnou stárnoucí manželky a nad koloběhem nových generací, jsou to myšlenky skladatele. Říká se, že Liška Bystrouška je Janáčkova nejvíce autobiografická opera. Měla světovou premiéru v Brně na podzim 1924 a autor byl jejím provedením dojat.

Svatava Barančicová, která nás bude operou provázet, vybrala nahrávku Charlese Mackerrase. Tento věhlasný anglický dirigent udělal pro českou hudbu mnohé. A patří k tomu bezesporu i jeho Liška Bystrouška z roku 1986, kterou - ještě před pádem železné opony - natočil pro Deccu za účasti světových i českých operních pěvců.

Dirigent Charles Mackerras

Zpívají Lucia Popp, Eva Randová, Dalibor Jedlička, Libuše Márová, Beno Blachut, Richard Novák, hrají Vídeňští filharmonikové.

Vysíláme na D-dur 7. srpna v 16:00

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio

Více z pořadu