Jeruzalém je kolébka

20. květen 2018

Básnické setkání židovského autora Jehudy Amichaie a palestinského tvůrce Mahmúda Darwíše. Poslouchejte on-line do 26. května 2018.

Jeruzalém patřil od nepaměti mezi území, o které se svářilo několik náboženství, mocností, vlivů a zájmů. Nejvýraznější je však svár mezi Židy a Araby. Říká se, že mír mezi nimi by byl snad možný, ale nesměl by existovat Jeruzalém.

Když kůň vejde do baru, kde tančí Arabové, je z toho Izraelský týden

Izraelský týden na Vltavě

Před sedmdesáti lety byl založen stát Izrael – bylo dosaženo snah světového sionistického hnutí a svět v očích mnohých splatil dluh židovským exulantům roztroušeným po uprchlických a internačních táborech Evropy. Rozhodli jsme se letos Izraeli věnovat tematický týden v literárních a publicistických řadách i v hudbě.

Rozhlasový pořad umožňuje – navzdory svárům a nepřekonatelným záštím – setkání. Pomyslný rozhovor židovského básníka Jehudy Amichaie a palestinského tvůrce Mahmúda Darwíše. Autorů, které spojuje, nikoli rozděluje, právě svaté město Jeruzalém.

Básník Jehuda Amichai se narodil roku 1924 v německém Würzburgu. Když mu bylo jedenáct let, odjel do Jeruzaléma, kde v září 2000 zemřel. Za druhé světové války sloužil v židovské brigádě britské armády a roku 1948 se stal členem Palmachu – elitní jednotky izraelské armády. Od čtyřicátých let, kdy začal publikovat, vydal řadu knih veršů, prózy, dramat a knih pro děti.

Amichaiův poetický styl je založen na bohatství hebrejštiny, v níž se současný hovorový jazyk mísí s klasickými obrazy a narážkami, sahajícími až k biblickým textům. První ucelený výbor z tvorby Jehudy Amichaie v češtině vyšel v roce 1998. A jak sám autor poznamenal v úvodu ke knize, každá z básní obsahuje jeho osobní výpověď, ať jde o lyriku intimní, přírodní nebo historické vzpomínky, ať jsou to verše inspirované Jeruzalémem a obyvateli státu Izrael nebo básně z cest.

Palestinský básník Mahmúd Darwíš se narodil 13. března 1942 ve vesnici Al-Birwa v Galileji, nedaleko Akry. V roce 1948 byla vesnice obsazena izraelskými oddíly, pozemky byly konfiskovány a rodina byla donucena odejít do Libanonu. O rok později se rodina tajně vrátila do vlasti, ale Al-Birwa byla mezitím srovnána se zemí a členové této rodiny se tak stali „palestinskými běženci v Palestině“.

Mahmúd studoval na střední škole a začátkem sedmdesátých let odešel do Egypta a následně začal pracovat v Libanonu pro Palestinský studijní institut a zároveň působil jako šéfredaktor časopisu Palestině Affairs. Roku 1980 zakládá literární časopis Al-Karmel. V roce 1982 opouští Bejrút a žije střídavě v Tunisu, na Kypru a v Paříži. V druhé polovině 80. let se na zvláštní povolení vrací do Palestiny, aby se po mnoha letech znovu setkal se svou matkou. Naposledy navštívil Izrael v létě 2007, aby se zúčastnil recitálu v Haifě, na kterém odsoudil smrtící boje mezi palestinskými rivaly Fatah a Hamas. Mahmúd Darwíš zemřel o rok později v americkém Houstonu.

Účinkují Zdeňka Sajfertová, Jaroslav Haidler a Zdeněk Hruška.

Překlad: Jiřina Šedinová a Burhan Kalak
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2018.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio