Jiří Fajt, ředitel Národní galerie

24. červen 2015

Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie v Praze, přijal pozvání Ilji Šmída k povídání nejen o ředitelských starostech.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Pozice šéfa jakékoliv celostátní instituce je nevděčná, každý jeho krok je podroben přísnému hodnocení, úsudky bývají často osobně zabarveny. Tím spíš, stojí-li v čele silná osobnost, jakou je nepochybně Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie v Praze od roku 2014.

Veřejnost zajímají mediální kauzy a střety, ale většinou si nevšímá odbornosti „propírané“ osobnosti. Jiří Fajt je historikem umění, jehož „parketou“ je středověké výtvarné umění. Je autorem řady výstav a expozic jak v NG – např. Magister Theorodicus či Karel IV., tak i v jiných galeriích doma i v zahraničí – naposledy výstavy Europa Jagellonica.

Je autorem mnoha odborných publikací. Jako sportovec (hrál basketbal a dokonce uvažoval o studiu fakulty tělesné výchovy a sportu) nemá ve zvyku se vzdávat – a tak se usilovně snaží, přes mnohé půtky, proměnit tvář Národní galerie v moderní kulturní instituci evropského střihu.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio