Jiří Hlaváč, klarinetista, předseda správní rady Nadace Bohuslava Martinů

22. říjen 2015

Klarinetista a saxofonista Jiří Hlaváč se řadí do kategorie charismatických hudebních popularizátorů, kteří dokáží zaujmout své posluchače hned po úvodních slovech.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

S hostem moderátora Ivana Rumla jsme hovořili nejenom o hudebníkově koncertní a pedagogické činnosti, ale také o 125. výročí narození Bohuslava Martinů a činnosti Nadace tohoto skladatele, v níž profesor Jiří Hlaváč působí ve funkci předsedy správní rady.

Umělec se narodil 12. října 1948 ve Zlíně, hru na klarinet studoval nejprve na brněnské konzervatoři, poté na pražské hudební fakultě Akademie múzických umění, kde dnes působí jako profesor klarinetové hry. Je předsedou Asociace hudebních umělců a vědců, známa je také jeho práce porotce v mezinárodní soutěži mladých hudebníků Concertino Praga.

Je uměleckým vedoucím souboru Barock Jazz Quintet a členem Českého dechového tria. Z popularizační činnosti Jiřího Hlaváče v Českém rozhlasu a České televizi jmenujme pořady Mezi proudy, To nejlepší z klasiky, Ti nejlepší z klasiky, Musica da camera, Rozhovory s hudbou.

V roce 2013 byl nominován na Smolaře roku za to, že se nestal ministrem kultury, soutěž ale nevyhrál, protože měl smůlu. Obdobná událost se odehrála o pět let dříve, kdy byl zvolen rektorem AMU, ale nebyl do této funkce jmenován. Své prohry i svá vítězství bere Jiří Hlaváč s humorem.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio