Jiří Kotača zakončí turné svého mezinárodního kvarteta 18. listopadu v Ostravě. Natočil také řadu nových nahrávek

15. listopad 2016
Noční vlna jazzu

Mladý trumpetista Jiří Kotača je nyní na turné se svým mezinárodním kvartetem a novými nahrávkami se může pochlubit také jeho big band Cotatcha Orchestra. Poslechněte si několik hudebních ukázek!

Kvarteto vedené českým trumpetistou Jiřím Kotačou a švédským kytaristou Alfem Carlssonem nahrálo letos v květnu ve studiu několik převážně autorských skladeb. Tento hudební projekt ale nepatří k jediným aktivitám mladého českého jazzmana. Jiří Kotača kromě toho vede početnější kapelu s názvem Cotatcha Orchestra.

Slovácký rodák Jiří Kotača (1991) v současnosti studuje na brněnské JAMU, Katedře jazzové interpretace. V rámci magisterského studia se zabývá big bandy, zaměřuje se na vedení kapely, interpretaci skladeb a také na uplatnění trumpety v jazzovém orchestru.

Právě na JAMU začal spolupracovat se spolužáky, se kterými nyní realizuje své tvůrčí záměry. Členy jeho aktuálního mezinárodního kvarteta se stali dva Slováci – basista Peter Korman a bubeník Kristian Kuruc. Dalším členem a také lídrem souboru se stal generační vrstevník jmenovaných hudebníků, švédský kytarista Alf Carlsson, kterého Kotača poznal na svém studijním pobytu v Rotterdamu. S kvartetem v roli hosta spolupracuje také bratr Jiřího, saxofonista Marek Kotača.

Tento soubor natočil v květnu 2017 v nahrávacím studiu brněnského Divadla na Orlí skladby, které pozoruhodně propojují prvky národních hudebních tradic se současným jazzem. Dynamické kompozice, ve kterých se střídají lyrické a expresivní polohy, v mnoha případech nezapřou, odkud jejich autoři pocházejí. Skladby jsou inspirované slovenským či finským tangem a jejich nápaditá aranžmá těží z různých rytmických vzorců, kompozičně i interpretačně skvěle zvládnutých.

Dalším zajímavým Kotačovým projektem je bezesporu Cotatcha Orchestra. Kapela založená v Brně v roce 2014 je složená z posluchačů, absolventů i pedagogů působících na JAMU. Orchestr se zpočátku zaměřoval na interpretaci skladeb z repertoáru orchestru Thada Jonese a Mela Lewise, ale postupně začala kapela zařazovat také původní kompozice zkušených i mladších domácích autorů.

V repertoáru se objevily skladby Vincence Kummera či Miroslava Hloucala, ale také Augustina Bernarda, Jiřího Levíčka či Martina Konvičky. A všechno nasvědčuje tomu, že se kapela i do budoucna bude moci interpretačně, stejně jako autorsky opřít o společnou práci nastupující generace tvořivých hudebníků, kteří se poznali na brněnské JAMU.

Poslechněte si aktuální studiové snímky kvarteta vedeného Jiřím Kotačou a Alfem Carlssonem nebo nahrávky Cotatcha Orchestra, vzniklé za poslední rok.

Kvarteto vedené Jiřím Kotačou a Alfem Carlssonem aktuálně koncertuje v České a Slovenské republice. Termíny a místa koncertů jsou následující:

6.11. Brno (Ebisu)

7.11. Zlín (Zelenáčova šopa)

8.11. Praha (U Staré paní)

9.11. Liptovský Mikuláš (Diera do sveta)

10.11. Piešťany (Kursalon)

11.11. Havlíčkův Brod (Čarodějka)

13.11. Brno (Music Lab)

14.11. Třebíč (Národní dům)

15.11. Český Těšín (Těšínský jazzový festival)

16.11. Praha (JazzDock)

18.11. Ostrava (Pjetka) 

autor: Max Wittmann ml.
Spustit audio

Více z pořadu