Jiří Rajniš, barytonista, sólista Zemského divadla v německém Coburgu

19. červenec 2016

Jiří Rajniš byl nejmladším Donem Giovannim na letním operním festivalu v Bambergu v roce 2013 a po Luigi Bassim, jednadvacetiletým protagonistou Mozartovy pražské premiéry v roce 1787, také nejmladším Giovannim na prknech Stavovského divadla, kde je aktuálně součástí letní stagiony Opery Mozart.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

To a mnoho dalších zajímavostí zaznělo v Telefonotéce se sólistou Zemského divadla v německém Coburgu, kam nastoupil na začátku sezóny 2013/14 po studiích ve třídě věhlasného barytonisty Vladimíra Černova, prof. na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA).

Jiří Rajniš má skvělé rodinné zázemí, pochází z Opavy, kde působili i jeho rodiče, operní zpěváci Jiří Rajniš a Barbora Rajnišová - Kmentová. Otec je dodnes jeho velkým vzorem, a jak sám řekl do telefonátu v průběhu pořadu, role spolu konzultují jaksi „obousměrně“, syn Jiří byl jeho přísným kritikem už od dětství. Jiří Rajniš jr. vyprávěl o svých studiích v USA, o stáži v Metropolitní opeře v New Yorku, a také srovnal způsob práce operních souborů v Čechách a v Německu.

V pořadu zazněly mj. hudební ukázky z Leoncavallových Komediantů, Vladimír Černov na živé nahrávce zpíval árii Riccarda z Belliniho Puritánů, jako jednoho z velkých vzorů vzpomněl host Telefonotéky Václava Zítka, který zazpíval árii Voka ze Smetanovy Čertovy stěny v nezapomenutelné nahrávce SOČR z roku 1978.

V závěru se sympatický mladý umělec vyznal, že jeho největším snem je zůstat zdravý, žít klidný a spokojený život s nádhernou prací, která je zároveň i jeho celoživotním koníčkem a láskou. Těší se na nejbližší umělecké úkoly, které jej konečně zavedou domů: po staggioně ve Stavovském divadle jej na podzim čeká práce na Orffových aktovkách v Národním divadle a symbolicky převezme otcovu „štafetu“ v Plzni, kde ztvární Oněgina v nové inscenaci Čajkovského opery.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio