Kanoistovi Martinu Fuksovi chybí do sbírky úspěchů jenom olympijská medaile. Zabojuje o ni v Tokiu

20. květen 2021

Nymburský rodák, kanoista Martin Fuksa v průběhu své kariéry vybojoval zlaté medaile na mistrovství světa i Evropy. Jediné, co mu ve sbírce úspěchů chybí, je cenný kov z olympijských her.

Přestože je Martin Fuksa už dvojnásobným mistrem světa a dokonce osminásobným evropským šampionem, z olympijských her zatím přivezl pohledem jeho dosavadních výsledků jen páté a deváté místo.

Na letošních olympijských hrách v Tokiu ho čekají individuální starty na kanoi i společný závod v jedné lodi s mladším bratrem Petrem.

"Nechci si dávat nějaké cíle, i když ty sny samozřejmě v hlavě mám, ale nechci se na nějak zbytečně upnout. Půjdu na ten závod, jako kdyby to byl každej jinej závod a budu se tam snažit předvést ten nejlepší výsledek," vysvětluje Martin Fuksa, proč nechce sám sebe dostat pod tlak. 

Náš nejlepší rychlostní kanoista získal již 50 titulů mistra České republiky a na domácí scéně neprohrál už neuvěřitelných 10 let. Věříme, že se Martin Fuksa cenného olympijského kovu letos dočká i díky tomu, že má doma a na tréninku toho nejlepšího rádce. Jeho trenérem je totiž otec Petr, sám účastník olympijských her v Atlantě 1996.

autoři: Miroslav Lenc , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.