Karel Ančerl: LIVE Recordings – 4/6

25. květen 2022

Čtvrtá část recenze z nového patnáctidiskového kompletu LIVE rozhlasových nahrávek České filharmonie a jejího šéfdirigenta Karla Ančerla z 50. a 60. let 20. století. Hodnocení připravil Petr Veber. 

Čtěte také

(…) Ze všeho, co je vydáno, vyplývá, že svůj orchestr – ve srovnání s válečnými a meziválečnými roky – přivedl k suverénní virtuozitě a světové proslulosti. Jako spíše racionální umělec měl smysl pro koncepci i práci s detaily, pro vystižení architektury skladeb i stylu. Vyvstává to na povrch tím spíše, že jde z velké části o novější hudbu. Ale ještě jeden faktor je třeba zmínit: Za doby, kdy byl šéfdirigentem filharmonie skoro dvě desetiletí, nastaly převratné změny v technologiích, v technice hudebního záznamu. A na svět přišla dlouhohrající deska. Souviselo s tím masivní rozšíření nahrávací činnosti orchestru. I v tomto kontextu je potřeba Ančerlův odkaz vnímat. Ano, to, co posloucháme, není z dnešního pohledu technicky vyhovující, ale nemění to nic na věci, že je tu zaznamenáno velké umění, roky cizelované. (…) 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.