Kde žil a tvořil Giuseppe Verdi. Hudební reportáž ze severní Itálie doplněná dobovým operním repertoárem

10. říjen 2023

Čtyřmi navštívenými místy budou jeho rodiště Roncole s dochovaným starobylým vesnickým domem rodiny, dále městečko Busseto, kde studoval a jako mladý žil a kde je dnes nejen jeho muzeum, ale i divadlo, potom nedaleká usedlost Santa Agata, kterou si pořídil na venkově a kde strávil větší polovinu života, a pak Miláno: tam často zajížděl, protože zde měly v La Scale premiéru mnohé jeho opery, ale také tam v roce 1901 při pobytu v hotelu zemřel a je tam pohřben.

Roncole leží nedaleko Parmy, bývalého centra vévodství. Rodný dům je hnědá, doširoka rozložitá nevysoká bizarní stavba a stojí u hlavní silnice v nezměněné podobě už víc než dvě století. Giuseppe Verdi se tu narodil 10. října 1813 do chudých poměrů rodiny hokynáře a hostinského. Na návsi, na dohled, je kostelík, kde se Verdi učil hrát na varhany.

V Bussetu je dochován někdejší dům obchodníka Barezziho, zakládajícího člena místní filharmonické společnosti; skrývá v prvním patře rozlehlý salon, kde se muzicírovalo. A v dalších místnostech je expozice. Verdi sem za studií chodil ke svému mecenáši a budoucímu tchánovi. Z oken je vidět na nevelké náměstí, na jehož protilehlé straně stojí radnice, přestavěná z šlechtického paláce. V jejím pravém křídle je Verdiho divadlo a před radnicí stojí skladatelův pomník.

Čtěte také

Už jako úspěšný autor koupil Verdi v roce 1848 několik kilometrů od Busseta statek a začal žít a hospodařit v ústraní. Santa Agata, Verdiho vila obklopená polnostmi a velkou zahradou, je dodnes jakoby ztracena ve venkovské krajině. Byla místem, kde napsal větší polovinu z úctyhodného počtu svých děl, místem, kam se vracel z cest na premiéry. Provádí se jen několika pokoji v přízemí. Součástí trasy je i soukromá kaple a prostory, kde hospodář skladoval víno.

Město Milán je v hudebním světě spojováno především s operním divadlem Teatro alla Scala. Na této scéně mělo světovou premiéru postupně sedm z Verdiho 26 oper, včetně díla prvního a posledního − Oberta a Falstaffa. Zažil zde i první velký úspěch, a to v roce 1842 s operou Nabucco.

Hudební reportáž ze severní Itálie doplněnou dobovým operním repertoárem připravil roku 2013 Petr Veber. Reprízu pořadu uvádíme u příležitosti dnešního 210. výročí narození italského operního velikána.

autor: Petr Veber
Spustit audio